Αναχωρούν αύριο οι θεσμοί χωρίς συμφωνία, ανοιχτό μένει το ασφαλιστικό

Η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα και οι θεσμοί ολοκληρώνουν αύριο Κυριακή αυτό τον κύκλο διαπραγματεύσεων χωρίς συμφωνία και οι επικεφαλής των δανειστών ακολούθως αναχωρούν, για να επιστρέψουν μετά το Καθολικό Πάσχα.

Όπως αναφέρει o Ευκλείδης Τσακαλώτος, “έγινε σήμερα συζήτηση για τις συντάξεις η οποία συνεχίζεται στα τεχνικά κλιμάκια. Θα συζητήσουμε και αύριο Κυριακή για τις συντάξεις. Αύριο θα συζητήσουμε και για το πώς βλέπουμε το επόμενο πρόγραμμα των συζητήσεων. Προφανώς επειδή είναι το Πάσχα των Καθολικών και Διαμαρτυρόμενων, θα πρέπει και αυτοί οι άνθρωποι κάποτε να φύγουν και να κάνουν Πάσχα με την οικογένειά τους”.

Κατά την διάρκεια της απουσίας των επικεφαλής των θεσμών, θα συνεχιστούν οι συναντήσεις των τεχνικών κλιμακίων καθώς και τηλεδιασκέψεις, εφόσον χρειαστούν, σε κορυφαίο επίπεδο.

Πηγές του οικονομικού επιτελείου σημειώνουν ότι “υπάρχει συμφωνία / σύγκλιση σε σημεία – κλειδιά του ασφαλιστικού και, σχεδόν, πλήρης συμφωνία για το φορολογικό”.
Ανοιχτό το ασφαλιστικό

Δεν θα υπάρξει συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης-θεσμών σε σχέση με το νέο ασφαλιστικό κατά την τρέχουσα επίσκεψη των ανώτατων κλιμακίων των δανειστών, σύμφωνα με όσα δήλωσε εξερχόμενος από το σημερινό ραντεβού μαζί τους ο υπ. Εργασίας κ. Γιώργος Κατρούγκαλος. Η σημερινή συνάντηση που είχε ο ίδιος και ο ΥΠΟΙΚ κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος, από τις 11:20, και διήρκεσε δύο ώρες, ενώ η συζήτηση συνεχίστηκε από τα τεχνικά κλιμάκια των δύο πλευρών.

Σύμφωνα με όσα δήλωσαν οι δύο υπουργοί, θα υπάρξει και αύριο συνάντηση με τους θεσμούς, για το συνταξιοδοτικό και για συνολική αποτίμηση της διαπραγμάτευσης (για όλα τα ανοιχτά πεδία, δηλαδή και για το φορολογικό, το δημοσιονομικό κενό, τα “κόκκινα δάνεια” κλπ). Ξεκαθαρίστηκε επίσης από τον κ. Κατριούγκαλο πως δεν πρόκειται να υπάρξει τελική συμφωνία αύριο Κυριακή, αλλά ένας “οδικός χάρτης” προς αυτή την κατεύθυνση. Ο κ. Κατρούγκαλος ανέφερε πως εκτιμά ότι θα υπάρξει συμφωνία όταν επιστρέψουν οι θεσμοί (σ.σ.: αναχωρούν αύριο από την Αθήνα τα ανώτατα κλιμάκια), μετά το Πάσχα των Καθολικών (δηλ. 27 Μαρτίου).

Να σημειωθεί ότι μετά τη προηγούμενη συνάντηση οι υπ. Εργασίας- θεσμών (Πέμπτη 17 Μαρτίου), κ. Κατρούγκαλος είχε δηλώσει πως ελπίζει ότι θα υπάρξει συμφωνία το Σάββατο- δηλαδή σήμερα. Ο υπ. Εργασίας επισήμανε:
– Δεν πρόκειται να μειωθούν οι κύριες συντάξεις.
– Υπάρχει συζήτηση με τους θεσμούς για το ύψος της Εθνικής Σύνταξης (δηλαδή αν τα 384 ευρώ θα δίδονται με 20 χρόνια ασφάλισης), ενώ δήλωσε πως το σενάριο για Εθνική Σύνταξη 288 ευρώ (σ.σ. με 15 χρόνια ασφάλισης) δεν απηχεί στην πραγματικότητα.
– Υπάρχει ακόμα διαφορά για τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης.
– Έχουν δοθεί ποσοστικοποιημένα στοιχεία για την εισφορά 20%.
– Οι θεσμοί δεν έχουν αποκλείσει κάθετα την αύξηση των εισφορών υπέρ της επικουρικής ασφάλισης.

Πηγή: capital.gr

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.