«Ανοικτά» δύο προαπαιτούμενα για την υποδόση του 1 δισ. ευρώ

Δύο προαπαιτούμενα για την υπο-δόση του 1 δισ. ευρώ από τα συνολικά έξι μέτρα εκκρεμούν και το υπουργείο Οικονομικών ασκεί πιέσεις ώστε να διευθετηθούν πριν τις 7 Ιουλίου και το Eurogroup των Βρυξελλών.

Οι νομοθετικές ρυθμίσεις για τις λαϊκές αγορές και την αδειοδότηση των επιχειρήσεων έχουν ήδη ψηφιστεί και το υπουργείο Ανάπτυξης προχώρησε στη δημιουργία ηλεκτρονικής πλατφόρμας για την επικαιροποίηση της λίστας με τους φόρους υπέρ τρίτων.

Παράλληλα, με τη δημοσιοποίηση της απόφασης για την ενιαίο μηχανισμό είσπραξης φόρων και εισφορών, αλλά και την απόφαση για τη φαρμακευτική περίθαλψη των ανασφάλιστων πολιτών ικανοποιήθηκαν δύο ακόμη προαπαιτούμενα για τη δόση του Ιουνίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης, ζητά να προχωρήσουν οι εκκρεμότητες που συνδέονται με τη μείωση του περιθωρίου κέρδους των φαρμακοποιών, αλλά και την υιοθέτηση κώδικα συμπεριφοράς για τα μέλη της κυβέρνησης.

Μέχρι και τη Δευτέρα, πηγές του υπουργείου Υγείας σημείωναν ότι δεν έχει αποφασιστεί ακόμη εάν θα υπάρξει νομοθετική ρύθμιση για τη μείωση του κέρδους των φαρμακοποιών από το 19% στο 15% ή εάν αυτή θα επιτευχθεί με κλιμακούμενα rebate σε φάρμακα υψηλού κόστους, ώστε να υπάρξει το ίδιο τελικό αποτέλεσμα.

Στελέχη του οικονομικού επιτελείου επισημαίνουν ότι η εκπλήρωση των προαπαιτούμενων δράσεων θα στείλει διαβεβαιώσεις αξιοπιστίας στους εταίρους, εν όψει και των διαπραγματεύσεων του φθινοπώρου ενώ θα επιτρέψει την εκταμίευση 2 δισ. ευρώ από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας 1,8 δισ. ευρώ από επιστροφές κερδών ελληνικών ομολόγων που διακρατούν οι κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης.

Σημειώνεται πως το Ελληνικό Δημόσιο πρέπει να καταβάλει για λήξεις ομολόγων έως τα τέλη Αυγούστου συνολικά 3,5 δισ. ευρώ.

Θ.Κ.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.