Αύξηση κρατήσεων μέσω… Τουρκίας

Ωθηση στις τουριστικές κρατήσεις προς την Ελλάδα, αρκεί να αποφύγουμε το «σκόπελο» του προσφυγικού και να μην κλείσουν τα σύνορα με την Ευρώπη, μπορεί να δώσουν οι εξελίξεις στην Τουρκία, ιδιαίτερα μετά το πρόσφατο τρομοκρατικό χτύπημα στην Κωνσταντινούπολη.

Με αφορμή την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων του μεγαλύτερου ταξιδιωτικού οργανισμού στον κόσμο, της TUI, το Reuters αποκάλυψε ότι οι κρατήσεις προς τη γειτονική χώρα έχουν μειωθεί σε ποσοστό 40% σε σχέση με πέρυσι. Σύμφωνα με το Reuters, σε απάντηση της μειωμένης ζήτησης για την Τουρκία, η TUI μεταφέρει την κίνησή της προς την Ισπανία, αλλά και σε άλλους κοντινούς προορισμούς. Τη μεγαλύτερη αύξηση καταγράφουν τα ξενοδοχεία του ομίλου στα Κανάρια Νησιά.

Εκτιμάται ότι το 14% των πελατών της TUI ταξίδεψε πέρυσι στην Τουρκία, η οποία ήταν ιδιαίτερα δημοφιλής στο γερμανικό κοινό. Η θετική αυτή εικόνα όμως άλλαξε μετά την τρομοκρατική επίθεση στην Κωνσταντινούπολη τον Ιανουάριο, που στοίχισε τη ζωή σε 11 Γερμανούς τουρίστες.

Οι επιθέσεις που έχουν καταγραφεί τους τελευταίους μήνες στην Αίγυπτο, στην Τουρκία, στην Τυνησία, αλλά και στο Παρίσι έχουν προκαλέσει κλίμα ανησυχίας στους τουρίστες ως προς τα ταξίδια σε αυτούς τους δημοφιλείς προορισμούς, ενώ η διάδοση του ιού Ζίκα στην Αμερική έχει επίσης αποτελέσει εμπόδιο στην πρόθεση για ταξίδια σε παγκόσμια κλίμακα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, σύμφωνα με δημοσκόπηση που έγινε για λογαριασμό του ΣΕΤΕ στις αγορές της Μεγάλης Βρετανίας, Γερμανίας και ΗΠΑ, οι τουρίστες βάζουν τα θέματα της ασφάλειας πολύ ψηλά όσον αφορά την επιλογή προορισμού (25% για τη Γαλλία και 50% για την Τουρκία).

Ωστόσο και στην Ελλάδα η κατάσταση είναι κρίσιμη, αφού το ζήτημα του ελέγχου των μεταναστευτικών ροών είναι ακόμα ανοικτό και το ενδεχόμενο να βγούμε από τη ζώνη Σένγκεν είναι ακόμα υπαρκτό.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.