«Βουτιά» άνω του 4% στο Χ.Α.

Nέες ισχυρές απώλειες εμφανίζει ο Γενικός Δείκτης στο Χρηματιστήριο Αθηνών, παραμένοντας εγκλωβισμένος στο πτωτικό σπιράλ και καθοδηγούμενος πρόσω ολοταχώς προς το ψυχολογικό όριο των 500 μονάδων.
Συγκεκριμένα, αυτή την ώρα (10.58), ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί κατά 4,56% στις 532,77 μονάδες, με τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης να καταγράφει πτώση κατά 5,78% στις 146,49 μονάδες. Ο τζίρος ανέρχεται στα 8,24 εκατ. ευρώ. Ανοδικά κινούνται έξι μετοχές, πτωτικά 12, ενώ επτά παραμένουν αμετάβλητες.
Ο τραπεζικός δείκτης κατακρημνίζεται κατά 6,35% στις 31,24 μονάδες, με το σύνολο των τραπεζικών μετοχών να σημειώνει ισχυρές απώλειες. Ενδεικτικά, η Τρ. Πειραιώς υποχωρεί στο 7,7% , η Eurobank στο 7,10% , η Alpha Bank ΑΛΦΑ-7,37% στο 6,84% , η Attica Bank ΑΤΤ-10,40% στο 6,36% και η Εθνική στο 2,80%.
Στο ταμπλό, όλο το ενδιαφέρον εστιάζει στη μετοχή του ΟΛΠ, ΟΛΠ-0,15% καθώς σήμερα θα υπάρξουν εξελίξεις σχετικά με τη βελτιωμένη προσφορά της Cosco. Ταυτόχρονα, έντονα πτωτικά κινούνται οι μετοχές του Μυτιληναίου (5,66%), του ΟΠΑΠ ΟΠΑΠ-5,51% (6,26%), της ΔΕΗ ΔΕΗ-6,41% (5,83%), της ΓΕΚ Τέρνα ΓΕΚΤΕΡΝΑ-5,80% (6,52%), της Coca-Cola (4,09%) και της Folli-Follie (4,34%).
Την ίδια ώρα, στο Νταβός χτυπά από σήμερα «η καρδιά της αξιολόγησης» της ελληνικής οικονομίας, με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να επιχειρεί σε κορυφαίο επίπεδο αφενός να διερευνήσει τις προθέσεις εταίρων και δανειστών, αφετέρου να στείλει το μήνυμα ότι δεν μπορεί να πέφτουν στο τραπέζι «παράλογες» απαιτήσεις, πολλές φορές εκτός ακόμη και των συμφωνηθέντων στις 13 του περασμένου Ιουλίου.
Ταυτοχρόνως στη διήμερη παρουσία του στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός, ο κ. Τσίπρας θα έχει την ευκαιρία να συζητήσει και το προσφυγικό, αφού αυτή τη στιγμή είναι ένα από τα βασικά θέματα στην παγκόσμια ατζέντα με αιχμή την κατάσταση στην Ελλάδα μετά το κλείσιμο επί της ουσίας των βόρειων συνόρων της χώρας, την ώρα που η Τουρκία δεν θέλει ή δεν μπορεί να ελέγξει τις προσφυγικές ροές προς το Αιγαίο.
Την ανάγκη να μην υπάρξει καθυστέρηση στη διαπραγμάτευση και την αξιολόγηση ανέδειξε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος ενημερώνοντας την Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής για τη διαπραγμάτευση. Ύστερα από πρόταση της βουλευτού της Νέας Δημοκρατίας Ντόρας Μπακογιάννη ο υπουργός ενημέρωσε την Επιτροπή υπογραμμίζοντας τη σημασία που έχει ο χρόνος για τη λύση του ελληνικού προβλήματος. Μάλιστα επεσήμανε ότι τοΔΝΤ δεν έδειξε την ίδια κατανόηση με τους άλλους θεσμούς στο ζήτημα αυτό.
Με την αρωγή των τραπεζών και τα κεφάλαια που αντλήθηκαν για τις τρεις ανακεφαλαιοποιήσεις, η εγχώρια αγορά κατατάχθηκε στην πέμπτη θέση μεταξύ των ευρωπαϊκών αγορών στην άντληση κεφαλαίων την τελευταία τετραετία, περνώντας μπροστά και από σημαντικά μεγαλύτερες αγορές, όπως αυτή της Φραγκφούρτης. Σχεδόν 53 δισ. ευρώ άντλησαν οι εισηγμένες εταιρείες από τη χρηματιστηριακή αγορά την τελευταία τετραετία, σε μία περίοδο που όμως ο δείκτης των τραπεζών υποχώρησε από τις 2.600 μονάδες στις 43 και ο γενικός δείκτης υποχώρησε κατά περίπου 20%, ενώ η κεφαλαιοποίηση της αγοράς μόνο πέρυσι μειώθηκε κατά περίπου 5 δισ. ευρώ.
Την ύπαρξη ενός «Plan X», το οποίο είχε εκπονηθεί ως απάντηση στην περίπτωση που η Ελλάδα δεχόταν πιέσεις από τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και άλλους εταίρους για έξοδο από το ευρώ, αποκάλυψε ο Γιάνης Βαρουφάκης. Ο κ. Βαρουφάκης υπογράμμισε ότι δεν υπήρξε καμία σκέψη για διπλό νόμισμα, ωστόσο σημείωσε ότι έπρεπε να υπάρχει ένα παράλληλο σύστημα πληρωμών. Μίλησε επίσης για μία άτυπη συμφωνία που επετεύχθη με την Κίνα για άμεσες επενδύσεις, η οποία στο τέλος ανετράπη με παρέμβαση της Γερμανίας.
Aπόκτηση ποσοστού 66% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας ECE-LAMDA HELLAS S.A., διαχειρίστριας εταιρείας των εμπορικών κέντρων The Mall Athens και Golden Hall, ανακοίνωσε η εταιρεία Lamda Development S.A. Δεδομένου ότι η εταιρεία κατείχε ήδη το 34% του μετοχικού κεφαλαίου της εν λόγω εταιρείας, η εταιρεία καθίσταται πλέον μέτοχος του 100% του μετοχικού της κεφαλαίου, η οποία εφεξής μετονομάζεται σε «Malls Management Services A.Ε.».
Την αναχρηματοδότηση των δανείων της Seafarm Ionian, ύψους 23,5 εκατ. ευρώ, ανακοίνωσε η Νηρεύς, στο πλαίσιο της συνολικής προσπάθειας αναδιάρθρωσης των δανείων του ομίλου. Η αναχρηματοδότηση πραγματοποιήθηκε μέσω εκδοθέντων ομολογιακών δανείων της Νηρεύς Α.Ε.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.