Γαλλία και Ιταλία θα πιέσουν στο Eurogroup για αναπτυξιακά προγράμματα

Η Γαλλία και η Ιταλία θα συνεχίσουν να πιέζουν αυτή την εβδομάδα τη Γερμανία για την αύξηση των δημοσίων επενδύσεων με στόχο την αναζωογόνηση της οικονομίας της Ευρωζώνης, αλλά ο κατάλογος με τα επενδυτικά προγράμματα που θα τονώσουν την ανάπτυξη φαίνεται, σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στις Βρυξέλλες, πως δεν θα είναι έτοιμος έως τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με το Reuters.

Παράλληλα, ενδεικτικό των δύσκολων ισορροπιών στο Συμβούλιο των ΥΠΟΙΚ, αξιωματούχοι της ΕΕ επιδιώκουν αλλαγές της τελευταίας στιγμής στους προϋπολογισμούς Παρισιού και Ρώμης.

Σχετικά με το ζήτημα των αναπτυξιακών πολιτικών, συμβιβαστική πρόταση αφορά στη δημιουργία ενός ταμείου επενδύσεων σε υποδομές, που θα χρηματοδοτείται από δημόσιους και ιδιωτικούς πόρους, αλλά το πρώτο σχέδιο του καταλόγου με τα πιθανά προγράμματα δεν θα είναι έτοιμο έως τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με έγγραφο που ετοιμάσθηκε για τη σύνοδο του Λουξεμβούργου.

Μιλώντας από την Ουάσιγκτον την περασμένη εβδομάδα, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε απέκλεισε την «υπογραφή επιταγών» για την Ευρωζώνη.

Επίσης, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Reuters, οι Βρυξέλλες επιδιώκουν, ωστόσο, αλλαγές της τελευταίας ώρας στον γαλλικό και τον ιταλικό προϋπολογισμό του 2015 για να μειωθούν τα ελλείμματά τους.

Οι κακές οικονομικές προοπτικές της Ευρωζώνης έχουν σημάνει συναγερμό στους αξιωματούχους της παγκόσμιας οικονομικής πολιτικής, οι οποίοι φοβούνται ότι η Ευρωζώνη αποτελεί και πάλι βάρος για την παγκόσμια οικονομία, μόλις δύο χρόνια μετά την τελευταία κρίση της, και θεωρούν ότι είναι λάθος η συνεχιζόμενη αυστηρή έμφαση στη δημοσιονομική αυστηρότητα.

Υπάρχουν ενδείξεις ότι μία σειρά αρνητικών στοιχείων της γερμανικής οικονομίας μπορεί να μαλακώσει την αντίθεση της καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ. Η καγκελάριος δηλώνει ότι, η κυβέρνησή της αναζητά τρόπους για να ενθαρρύνει περισσότερες επενδύσεις στη γερμανική οικονομία, η οποία συρρικνώθηκε 0,2% στο δεύτερο τρίμηνο του 2014 και θα μπορούσε να εξασθενήσει περαιτέρω στη διάρκεια του 2015.

Οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ, βασίζουν τις άμεσες ελπίδες τους σε ένα σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων για τη δημιουργία ενός συνόλου προγραμμάτων που θα ενισχύουν τον δυναμισμό των επιχειρήσεων και τη δυνητική ανάπτυξη, σύμφωνα με το έγγραφο της ΕΕ που είναι σε γνώση του Ρόιτερς.

Οι επενδύσεις στην ΕΕ έχουν μειωθεί κατά περίπου 20% σε σχέση με το 2008, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Λίγες είναι, ωστόσο, οι λεπτομέρειες για το σχέδιο, πέραν του ότι οι υπουργοί επιδιώκουν τη μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή ιδιωτικών επενδύσεων σε αυτό και επαινούν το επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 300 δισ. ευρώ που προτάθηκε από τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος θα ηγείται της επόμενης Κομισιόν.

Ο κ. Γιούρκι Κατάινεν, ο οποίος πρόκειται να αναλάβει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον επόμενο μήνα την αρμοδιότητα για την απασχόληση και την ανάπτυξη, δήλωσε στο Ρόιτερς ότι οι προτεραιότητες (για επενδύσεις) αφορούν στους τομείς της ενέργειας, των μεταφορών και του ευρυζωνικού.

Αν και είναι επιτακτική η ανάγκη να αντιμετωπισθεί η ανεργία που βρίσκεται σχεδόν σε ύψη – ρεκόρ, οι ανησυχίες για την υλοποίηση επενδυτικών σχεδίων, που δεν θα έχουν μία σαφή οικονομική ανταπόδοση, έχουν ως αποτέλεσμα να προχωρούν προσεκτικά οι σχετικές προσπάθειες. Κατάλογος με τα προγράμματα και τους τρόπους χρηματοδότησής τους θα παρουσιασθεί τον Δεκέμβριο, αν και η δέσμευση που υπήρξε τον περασμένο μήνα στο Μιλάνο ήταν να υπάρχει κάτι έτοιμο για την (υπουργική) σύνοδο αυτής της εβδομάδας.

Η Γαλλία και η Ιταλία βασίζονται στη Γερμανία για την αύξηση των δημόσιων δαπανών της, επειδή οι ίδιες δεν έχουν τη σχετική δυνατότητα, καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρεί τα χρέη και τα ελλείμματά τους ως πολύ υψηλά.

Ωστόσο, η Ρώμη και το Παρίσι έχουν ενθαρρυνθεί από τις εκκλήσεις από την πλευρά της ΕΚΤ και του ΔΝΤ, που επιθυμούν να δουν τις χώρες να χρησιμοποιούν το κρατικό χρήμα με σύνεση για να αποφύγουν μία τρίτη ύφεση της οικονομίας της Ευρωζώνης μετά το 2008. Αυτό αναφέρεται στη γερμανική οικονομία, η οποία θεωρείται ότι έχει περιθώριο να αυξήσει τις δαπάνες της, μετά την επίτευξη στο πρώτο εξάμηνο του 2014 του μεγαλύτερου πλεονάσματος στον προϋπολογισμό της από την επανένωση της χώρας.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.