Γιούνκερ : Δεν θα επιβάλει κυρώσεις σε Γαλλία και Ιταλία

Στη διευκρίνιση ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν θα επιβάλει σε αυτή τη φάση κυρώσεις σε Γαλλία και Ιταλία , καθώς οι χώρες προχωρούν σε μεταρρυθμίσεις, προχώρησε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Λα Ρεπούμπλικα».

«Εκ μέρους κάποιων χωρών θα χρειασθούν επιπλέον προσπάθειες. Το να λέμε ξεκάθαρα με ποιον τρόπο και για ποιον λόγο δεν τηρούνται οι δεσμεύσεις του Συμφώνου, είναι διαφορετικό από το να τιμωρούμε με κυρώσεις και διαδικασίες», είπε ο Γιούνκερ.

Ο ίδιος ανέφερε πως το θέμα δεν είναι οι υποσχέσεις, αλλά ένα σαφές χρονοδιάγραμμα, με σαφείς ενδείξεις για το πότε θα εθνικά υπουργικά συμβούλια θα υιοθετήσουν τις μεταρρυθμίσεις.

«Δεν θα επιβάλω κυρώσεις σε Γαλλία και Ιταλία διότι δεν είμαι ένας γραφειοκράτης και οι χώρες αυτές, παράλληλα, προχωρούν σε μεταρρυθμίσεις», δήλωσε και προσέθεσε πως «οι τελικές αποφάσεις αναβάλλονται για τον Μάρτιο ή τον Απρίλιο».

Σε σχέση με την υπόθεση προνομιακής φορολογικής μεταχείρισης σειράς εταιριών στο Λουξεμβούργο, ο Γιούνκερ προσθέτει: «δεν θέλαμε να ζημιώσουμε τις υπόλοιπες χώρες. Προσπαθήσαμε, σίγουρα, να πείσουμε τις μεγάλες επιχειρήσεις να έλθουν στο Λουξεμβούργο. Ήταν βασικής σημασίας, για μας, να προσπαθήσουμε να διαφοροποιήσουμε την οικονομία μας».

«Αν γύριζα πίσω, θα έκανα τις ίδιες επιλογές, αλλά θα έδινα, ίσως, περισσότερο βάρος στις λεπτομέρειες της φορολογικής νομοθεσίας, η οποία δεν συμπεριλαμβανόταν στις κύριες αρμοδιότητές μου», δηλώνει παράλληλα ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Σε ό,τι αφορά, τέλος, τις επαφές του με τον Ιταλό πρωθυπουργό Ματτέο Ρεντσι, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ τονίζει ότι «μιλά πολύ συχνά μαζί του στο τηλέφωνο και τον έχει συναντήσει επανειλημμένα». «Σε κάποιες περιπτώσεις-ολοκληρώνει ο πρόεδρος της Κομισιόν- πραγματοποιώ ταξίδια που δεν δημοσιοποιούνται, και για τα οποία δεν μιλώ, φυσικά, ούτε με τους δημοσιογράφους».

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.