Γ. Σταθάκης: Ούτε οι νόμοι Ν.Δ. – ΠΑΣΟΚ προστάτευαν πλήρως την α’ κατοικία

Ούτε οι νόμοι της Νέας Δημοκρατίας, ούτε του ΠΑΣΟΚ προστάτευαν πλήρως την πρώτη κατοικία σύμφωνα με όσα είπε ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης στην Ολομέλεια της Βουλής για το νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα για την δόση των 2 δισ. ευρώ.

Η ιδέα ότι υπήρχε μία μεγάλη κοινωνική ομάδα που τώρα εξαιρείται της προστασίας είναι παραπλανητική», τόνισε και υπογράμμισε ότι «κανένας δεν θριαμβολογεί, αλλά και κανένας δεν διατυπώνει την σκέψη ότι φεύγουμε από ένα καθολικό σύστημα προστασίας και πάμε σε ένα περιορισμένο σύστημα».

Ο υπουργός Οικονομίας υπενθύμισε ότι στο νόμο της ΝΔ υπήρχε εισοδηματικό όριο 36.000 ευρώ, ενώ ο νόμος Κατσέλη δεν προστάτευε ένα νοικοκυριό όταν διέθετε άλλη ακίνητη περιουσία με αξία διπλάσια της αξίας της πρώτης κατοικίας (π.χ. ακίνητο 160.000 ευρώ και άλλα ακίνητα αξίας 400.000 ευρώ).

Μάλιστα επισήμανε ότι στο νόμο Κατσέλη είχαν ενταχθεί μόνο 170.000 από τα 430.000 δάνεια.

Αναφερόμενος στο νομοσχέδιο ο κ. Σταθάκης επεσήμανε το κριτήριο του εισοδήματος καλύπτει το 63% των δανειοληπτών και το 85% των φορολογουμένων.

«Είναι ένα δίκαιο σημείο ώστε να υπάρχει από εκεί και πάνω ένας δικαστικός μηχανισμός προστασίας», εκτίμησε. Υπογράμμισε ακόμη ο υπουργός Οικονομίας ότι ο νόμος «είναι στο πλαίσιο της προσπάθειας να επιλυθεί το πρόβλημα των κόκκινων δανείων»» και ότι υπάρχουν σειρά μηχανισμών: ο κώδικας δεοντολογίας προτρέπει ουσιαστικά το τραπεζικό σύστημα να αναδιαρθρώνει τα δάνεια με βάση το εισόδημα. Η ίδρυση δημόσιου φορέα τον Αύγουστο αποτυπώνει την ικανότητα ενός νοικοκυριού να εξυπηρετεί δάνεια. Ανοίγουν 50 κέντρα πληροφόρησης. Ενισχύονται με προσωπικό τα Ειρηνοδικεία.

Ο κ. Σταθάκης υπογράμμισε ότι με το νομοσχέδιο το δάνειο «εγκαινιάζεται μία διαδικασία αποτύπωσης της πραγματικής αξίας» που καταλήγει σε διαγραφή. Συγκεκριμένα το δάνειο χωρίζεται σε δύο: το ένα αυτό που προκύπτει από την εμπορική αξία και το μη εξυπηρετούμενο που μπαίνει στην άκρη με προοπτική για διαγραφεί σε 3 χρόνια.

Επίσης όσοι έχουν εισόδημα κάτω από 20.000 ευρώ το χρόνο έχουν πλήρη προστασία, θα πληρώνουν μία μικρή εισφορά και το υπόλοιπο θα το πληρώνει το κράτος.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.