Δίχως συμφωνία η σύνοδος του ΟΠΕΚ

Δίχως συμφωνία για το ανώτατο όριο παραγωγής πετρελαίου ολοκληρώθηκε η σύνοδος των χωρών του ΟΠΕΚ, η οποία ανανέωσε το ραντεβού της για τις 2 Ιουνίου.

Στην επίσημη ανακοίνωση που εκδόθηκε δεν υπήρξε αναφορά για το όριο παραγωγής πετρελαίου, παρά τις διαρροές περί αύξησής του στα 31,5 εκατ. βαρέλια ημερησίως.

«Το σώμα δεν μπορούσε να συμφωνήσει στους αριθμούς, επειδή ήταν αδύνατο να εκτιμηθεί η συνεισφορά του Ιράν στην παγκόσμια αγορά» εξήγησε ο γενικός γραμματέας του ΟΠΕΚ. Από την πλευρά της Τεχεράνης, κατέστη σαφές ότι δεν εξετάζεται καμία μείωση της παραγωγής προτού αρθούν πλήρως οι κυρώσεις της Δύσης.

Ο υπουργός πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας εξέφρασε την ελπίδα να υπάρξει αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης προκειμένου να απορροφηθεί η αυξημένη παραγωγή. Αυτή τη στιγμή η κατανάλωση υπολείπεται της παραγωγής κατά 2 εκατ. βαρέλια ημερησίως.

Οι χώρες του ΟΠΕΚ για άλλη μία φορά αποτυγχάνουν να καθησυχάσουν τις αγορές και να λάβουν ουσιαστικές αποφάσεις για την ανάκαμψη του αργού, το οποίο έχει κατρακυλήσει στα 40 δολάρια ανά βαρέλι. Αιτία συνιστά η σθεναρή αντίδραση της Σαουδικής Αραβίας σε οποιαδήποτε σκέψη μείωσης της παγκόσμιας παραγωγής, η οποία θα παράσχει εκ νέου ώθηση στην παγκόσμια αγορά.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.