«Δεν θα νομοθετήσουμε το lock out» απαντά το υπουργείο Εργασίας στο ΚΚΕ

Διαψεύδει με κατηγορηματικό τρόπο το υπουργείο Εργασίας την ανακοίνωση του γραφείου Τύπου της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, που αναφέρει ότι «με την κύρωση στη Βουλή του ‘Κοινού Ευρωπαϊκού Χάρτη’ η κυβέρνηση ανοίγει το δρόμο στη νομοθέτηση της ανταπεργίας των εργοδοτών (lock out) και στην απαγόρευση της μονομερούς προσφυγής στη διαιτησία των εργαζομένων».

«Τίποτα ψευδέστερο από αυτό» αναφέρει το υπουργείο Εργασίας, «καθώς η κυβέρνηση ρητά επιφυλάσσεται επί του άρθρου 6 του ΙΙ Μέρους του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Χάρτη, διατυπώνοντας έτσι με τον πλέον ρητό και κατηγορηματικό τρόπο ότι δεν πρόκειται να εφαρμόσει τη διάταξη».

Συγκεκριμένα, το υπουργείο διευκρινίζει στην ανακοίνωσή του ότι «στο άρθρο 2 του σχεδίου νόμου για την κύρωση του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Χάρτη αναφέρεται ότι: ‘1. Οι διατάξεις του άρθρου 6 δεν δεσμεύουν την Ελλάδα ως προς το δικαίωμα στην καθιέρωση και χρήση μηχανισμών διαιτησίας για τη ρύθμιση εργασιακών διαφορών, ιδίως ως προς το δικαίωμα μονομερούς πρόσβασης στην διαιτησία σε περίπτωση αποτυχίας των συλλογικών διαπραγματεύσεων, σύμφωνα με την παράγραφο 2 του άρθρου 22 του Συντάγματος.

2. Οι διατάξεις του ιδίου άρθρου δεν δεσμεύουν την Ελλάδα ως προς τη ρύθμιση του δικαιώματος των εργοδοτών στη συλλογική δράση, ιδίως ως προς την απαγόρευση της ανταπεργίας.»

«Ακόμη περισσότερο» προστίθεται στην ανακοίνωση, «η ανωτέρω επιφύλαξη που διατυπώνει η χώρα μας εξειδικεύεται στην αιτιολογική έκθεση που συνοδεύει το σχέδιο νόμου και δεν αφήνει κανένα περιθώριο αμφιβολίας και παρερμηνείας.»

» Ειδικότερα, αναφέρεται ότι: ‘Με το δεύτερο άρθρο ορίζεται, στην πρώτη παράγραφο, ότι οι διατάξεις του άρθρου 6 δεν δεσμεύουν τη χώρα ως προς την καθιέρωση και χρήση μηχανισμών διαιτησίας για τη ρύθμιση εργασιακών διαφορών, σύμφωνα με την παράγραφο 2 του άρθρου 22 του Συντάγματος, ιδίως ως προς το δικαίωμα μονομερούς πρόσβασης στην διαιτησία σε περίπτωση αποτυχίας των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Και τούτο διότι, όπως κρίθηκε με την απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας 2307/2014, το Σύνταγμα ‘επιβάλλει στον νομοθέτη να θεσπίσει σύστημα διαιτησίας σε περίπτωση αποτυχίας συλλογικών διαπραγματεύσεων’ και μάλιστα ότι ‘η ενεργοποίηση της διαδικασίας δεν προϋποθέτει τη συναίνεση των δύο μερών της συλλογικής διαφοράς αλλά αρκεί η θέληση έστω και του ενός μέρους’».

«Με την παράγραφο 2 του ίδιου άρθρου ορίζεται ότι το άρθρο 6 του Χάρτη δεν δεσμεύει την Ελλάδα ως προς τη ρύθμιση του δικαιώματος των εργοδοτών στη συλλογική δράση, ιδίως ως προς την απαγόρευση της ανταπεργίας, η οποία απαγορεύεται κατά το εθνικό δίκαιο δυνάμει της παραγράφου 2 του άρθρου 22 του ν. 1264/1982.»

«Η ανακοίνωση, συνεπώς, του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ δεν βασίζεται στο κείμενο που έχει καταθέσει η ελληνική κυβέρνηση στη Βουλή προς κύρωση και γι’ αυτό δεν έχει καμία σχέση με την αλήθεια. Έωλες κατ’ επέκταση είναι και οι συκοφαντίες που εξακοντίζει το ΚΚΕ εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ» καταλήγει η ανακοίνωση του υπουργείου.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.