Δια χειρός Ντράγκι το άλμα των ευρωαγορών

Ώθηση από την επιβεβαίωση της στήριξης της οικονομίας από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έλαβαν σήμερα οι ευρωπαϊκές αγορές, με τους δείκτες να κλείνουν με σημαντικά κέρδη, τα οποία διεύρυναν μετά τις δηλώσεις του επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, ότι θα παραταθεί το πρόγραμμα νομισματικής χαλάρωσης εάν το απαιτήσουν οι συνθήκες.

Ειδικότερα, ο βρετανικός δείκτης FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 1,82% στις 6.194 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε άνοδο 2,69% στις 10.318 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε ανοδικά κατά 2,18% στις 4.654 μονάδες.

Ο σύνθετος πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε κέρδη 2,37% στις 362,24 μονάδες, καθώς και οι 19 κλάδοι του έκλεισαν ανοδικά.

Σήμερα η ΕΚΤ επιβεβαίωσε τη διατήρηση του βασικού της επιτοκίου στο ιστορικό χαμηλό του 0,05%, επιβεβαιώνοντας τις προσδοκίες της αγοράς.

Επίσης, ο Μάριο Ντράγκι, επιβεβαίωσε την ετοιμότητά της για ανάληψη επιπλέον δράσης προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος για αύξηση του πληθωρισμού της Ευρωζώνης κοντά στον στόχο του 2%.

Στο ταμπλό, η Easyjet κατέγραψε κέρδη 5,4%, μετά την αναβάθμιση των προοπτικών για τα αποτελέσματα του 2015, στην οποία προέβη η διοίκηση, εξαιτίας των εντυπωσιακών μεγεθών που καταγράφηκαν τον Αύγουστο.

Επίσης, κέρδη 3,5% σημείωσε η Syngenta, μετά την ανακοίνωση ότι ξεκινά ένα πρόγραμμα επαναγοράς ιδίων μετοχών ύψους 2 δισ. δολαρίων. Η εταιρεία θα προχωρήσει και σε πώληση μονάδων, προκειμένου να βελτιώσει το λειτουργικό της κόστος.

Κέρδη άνω του 3,4% σημείωσε και η UniCredit, στον απόηχο της φημολογίας ότι σχεδιάζει αναδιάρθρωση του λειτουργικού της κόστους,
ενώ δεν αποκλείεται να μειώσει και τις θέσεις εργασίας κατά 10 χιλ.

Στα οικονομικά στοιχεία της ημέρας, στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων τεσσάρων ετών αυξήθηκε ο δείκτης υπηρεσιών PMI στην
Ευρωζώνη τον Αύγουστο, καθώς διαμορφώθηκε στις 54,4 μονάδες, λαμβάνοντας ώθηση από τον ρυθμό δημιουργίας θέσεων εργασίας.

Οι αναλυτές ανέμεναν να διαμορφωθεί στις 54,3 μονάδες, καθώς έχουν ενταθεί οι ανησυχίες για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας.

Επίσης, σταθερό στο 10,3% παρέμεινε το ποσοστό ανεργίας στη Γαλλία το δεύτερο τρίμηνο του 2015, ενώ ελαφρά πτώση καταγράφηκε στην ανεργία των νέων, ηλικίας 15-24 ετών, στο 23,4% από 24% το πρώτο τρίμηνο του έτους.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.