Διευρυμένη σύσκεψη στο ΥΠΟΙΚ για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια

Διευρυμένη σύσκεψη διεξάγεται σήμερα Πέμπτη από τις 10 το πρωί στο υπουργείο Οικονομικών με τη συμμετοχή στελεχών του ΤΧΣ και της Τράπεζας της Ελλάδας και της τρόικας με θέμα τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, τις προσομοιώσεις ακραίων καταστάσεων της ΕΚΤ και τις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών, τα σχέδια αναδιάρθρωσης των τραπεζών, τον Κώδικα Δεοντολογίας για τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων ιδιωτικών οφειλών και τις αλλαγές στο πτωχευτικό δίκαιο.

Θα ακολουθήσει στις 12 το μεσημέρι συνάντηση των τεχνικών κλιμακίων της τρόικας με στελέχη των υπουργείων Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης για το ίδιο θέμα.

Στόχος του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης είναι από κοινού με τις τράπεζες να δημιουργήσει ένα πλέγμα προτάσεων που, σε συνδυασμό και με χρηματοπιστωτικά προϊόντα, θα οδηγούν στην ουσιαστική αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων των επιχειρήσεων, προκειμένου έως το τέλος του καλοκαιριού να έχουν τεθεί οι κατευθυντήριες γραμμές και να αρχίσει να τρέχει ο μηχανισμός.
Στο πλαίσιο αυτό θα υπάρξουν το επόμενο διάστημα και βελτιώσεις στο Πτωχευτικό Δίκαιο, στην κατεύθυνση εξωδικαστικών προπτωχευτικών διαδικασιών.

Ο κεντρικός σχεδιασμός θα περιλαμβάνει, σύμφωνα με πληροφορίες, σε πρώτη φάση το «ξεσκαρτάρισμα» από την πλευρά των τραπεζών των δανειακών χαρτοφυλακίων που αφορούν κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια. Τα δάνεια θα χωριστούν: σε εκείνα που πληρώνονται με μικρή καθυστέρηση και σε όσα έχουν πάψει να εξυπηρετούνται.

Στην επόμενη φάση, για τις επιχειρήσεις που θα κρίνονται βιώσιμες οι τράπεζες, σε συνεργασία με τις διοικήσεις των επιχειρήσεων, θα προχωρούν στην κατάρτιση νέου επιχειρησιακού σχεδίου, το οποίο θα έχει στοχευμένες δράσεις ανάλογα με το είδος της επιχείρησης, τα προβλήματα που αντιμετωπίζει αλλά και τις προοπτικές που έχει.

Στο πλαίσιο θα προτείνονται και λύσεις κομμένες και ραμμένες στην κάθε επιχείρηση. Ανάμεσά τους α είναι η αύξηση του μετοχικού τους κεφαλαίου με τη συμμετοχή των βασικών μετόχων ή η αναζήτηση στρατηγικού εταίρου ή και η μετοχοποίηση του δανείου ή μέρος αυτού, ακόμη και η συγχώνευση της επιχείρησης με άλλη ομοειδή. Σε κάθε περίπτωση, στόχος θα είναι η πλέον ενδεδειγμένη λύση για να παραμείνει βιώσιμη η επιχείρηση.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.