Εγκλωβισμένοι χιλιάδες δανειολήπτες με δάνεια σε ελβετικό φράγκο

Εγκλωβισμένοι στην κλειδωμένη ισοτιμία του ελβετικού φράγκου βρίσκονται περίπου 65.000 δανειολήπτες, που πήραν στεγαστικό δάνειο σε ξένο νόμισμα, ποντάροντας κυρίως στο χαμηλό επιτόκιο που είχε σε σχέση με το ευρώ.

Όπως αναφέρεται στην «Καθημερινή», η μείωση του βασικού επιτοκίου της ΕΚΤ και του euribor σε μηδενικά σχεδόν επίπεδα εξανεμίζει το πλεονέκτημα που είχε αποτελέσει το ισχυρό δέλεαρ για χιλιάδες δανειολήπτες κατά την περίοδο προώθησης αυτών των προϊόντων, τη στιγμή που το κλείδωμα της ισοτιμίας του ελβετικού φράγκου στο 1,20 δεν επιτρέπει τη μείωση του άληκτου κεφαλαίου.

Υπενθυμίζεται ότι τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο είχαν κάνει την εμφάνισή τους το 2006 και διαφημίστηκαν έντονα τόσο το 2007 όσο και το 2008, λόγου του χαμηλού επιτοκίου libor της περιόδου στο 2%-2,5%, όταν το ευρωπαϊκό επιτόκιο κυμαίνονταν αντίστοιχα στο 3,6%-5%.

Την ίδια περίοδο (αρχές 2007) η ισοτιμία ελβετικού φράγκου σε σχέση με το ευρώ ήταν στο 1,610 και κάποιος που έπαιρνε δάνειο σε ξένο νόμισμα ωφελούνταν τόσο από το χαμηλό επιτόκιο όσο και από το αδύναμο ελβετικό φράγκο σε σχέση με ό,τι ισχύει σήμερα.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.