ΕΕ: Ζητούμενο η σωστή ισορροπία σε δημοσιονομικό και κοινωνικό επίπεδο

Στην αποσαφήνιση ότι θεσμοί και Ελλάδα αναζητούν μια ισορροπημένη συμφωνία που θα συνδυάζει τη δημοσιονομική βιωσιμότητα με την κοινωνική δικαιοσύνη προχώρησε σήμερα Πέμπτη ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς από τις Βρυξέλλες. Η αναφορά του εκπροσώπου της Κομισιόν συμπίπτει με πληροφορίες από την ευρωζώνη σύμφωνα με τις οποίες η πρόταση των θεσμών για κατάργηση του ΕΚΑΣ και αύξηση του ΦΠΑ στο ηλεκτρικό ρεύμα είναι ακόμη «ανοικτή» στη διαπραγμάτευση.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για το εάν και πότε θα συναντηθούν οι κ.κ. Αλέξης Τσίπρας, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και Γερούν Ντάισελμπλουμ ο κ. Σχοινάς το προσδιόρισε για το προσεχές διάστημα. «Δεν είμαι σε θέση να επιβεβαιώσω κάποια συγκεκριμένη ημερομηνία. Μπορώ όμως να επιβεβαιώσω πως θα υπάρξει νέα συνάντηση τις επόμενες ημέρες», είπε.

Ο ίδιος ερωτηθείς για το μείγμα των προτάσεων ανέφερε πως στόχος των εμπλεκομένων στη διαπραγμάτευση είναι να επιτευχθεί «σωστή ισορροπία» τόσο στις παρεμβάσεις σε δημοσιονομικό επίπεδο όσο και σε κοινωνικό επίπεδο. Όπως είπε, αυτό είναι προϋπόθεση ώστε η Ελλάδα να βελτιώσει την οικονομική της κατάσταση και να επιστρέψει γρήγορα στην ανάπτυξη και στη δημιουργία θέσεων εργασίας.

Ακόμη, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής ανέφερε ότι για μια ακόμη φορά πρόκειται για φήμες και τη λεγόμενη «εγγραφολογία» και τόνισε ότι θα πρέπει κανείς να βλέπει τη συνολική εικόνα, και τα ουσιαστικά ζητήματα που δεν είναι άλλα από ορισμένα κενά που παραμένουν και τα οποία πρέπει να γεφυρωθούν μέσα από τις διαβουλεύσεις.

Ο ίδιος τόνισε ότι ο πρόεδρος της Επιτροπής εξακολουθεί να βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με όλους τους πολιτικούς παράγοντες που εμπλέκονται στη διαπραγμάτευση, με στόχο την εξεύρεση λύσης.
Μετά τις αντιδράσεις που προκάλεσε στην Ελλάδα η δημοσιοποίηση της πρότασης των θεσμών για ενιαίο συντελεστή ΦΠΑ 23% και χαμηλό 11% , αλλά και για κατάργηση του ΕΚΑΣ, κύκλοι της ευρωζώνης ανέφεραν στο in.gr πως αυτή είναι μια πρόταση «ανοικτή» στην εν εξελίξει διαπραγμάτευση. Έτσι, αφήνουν να εννοηθεί πως αυτά τα ακανθώδη θέματα δεν θεωρούνται «τελεσίδικα», αλλά είναι μια βασική πρόταση.

Δεν είναι τυχαίο ότι και σήμερα πηγές της ευρωζώνης εξέφραζαν την αισιοδοξία ότι απομένουν λίγες μόνο ημέρες από την επίτευξη συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement), μεταξύ Ελλάδας και θεσμών.
Στελέχη που μετέχουν στην ελληνική διαπραγματευτική ομάδα εστιάζουν πάντως στην επιμονή της τρόικας στην αύξηση του ΦΠΑ στο ρεύμα από το 13% στο 23%, κάτι που όπως εξηγούν οι θεσμοί θεωρούν πως θα έχει αντίστοιχη εισπρακτική αποδοτικότητα όπως συνέβη με το «χαράτσι» που βάρυνε τα ακίνητα και το οποίο εισπραττόταν από το λογαριασμό της ΔΕΗ.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.