Εκκρεμής υπουργική απόφαση καθυστερεί την εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ

Η πρώτη δόση στο τέλος Ιουλίου

Η υπογραφή υπουργικής απόφασης που θα επιλύει μια σειρά από τεχνικά ζητήματα που σχετίζονται με την εκκαθάριση του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων και του συμπληρωματικού φόρου εκκρεμεί προκειμένου να ξεκινήσει η εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ.

Αν και η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων είχε προγραμματίσει αρχικά την έναρξη εκκαθάρισης του ΕΝΦΙΑ στις 18 Ιουνίου, τελικά η σχετική προθεσμία μετετέθη για τις 30 Ιουνίου και θα μετατεθεί εκ νέου, καθώς εκκρεμεί η υπογραφή απόφασης από τον υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη που θα προσδιορίζει σημαντικά τεχνικά ζητήματα.

Πρόβλημα προέκυψε καθώς κάποια σημαντικά στοιχεία για τον υπολογισμό του φόρου δεν παρέχονται ως πληροφορίες από το Ε9 π.χ. ο χρόνος ανέγερσης μιας οικοδομής, και η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων για να προχωρήσει στην εκκαθάριση θα πρέπει να χρησιμοποιήσει ειδικά «φίλτρα» (παραδοχές) τα οποία θα προβλέπει η εν λόγω υπουργική απόφαση.

Το πιο πιθανό σενάριο είναι η εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ να τρέξει έως τις 14 Ιουλίου. Η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων δεν θα ταχυδρομήσει τα εκκαθαριστικά σημειώματα στους ιδιοκτήτες ακινήτων.

Τα εκκαθαριστικά θα εκδοθούν ηλεκτρονικά και θα αναρτηθούν στον λογαριασμό των φορολογούμενων στο Taxisnet, ενώ παράλληλα η ΓΓΔΕ θα αποστείλει e-mail στους ιδιοκτήτες ακίνητων με το οποίο θα τους ενημερώνει για την εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ.

Ο νέος φόρος από τον οποίο η κυβέρνηση προσδοκά 2,65 δισ. ευρώ θα πρέπει να καταβληθεί είτε εφάπαξ με έκπτωση 1,5% είτε σε έξι ισόποσες μηνιαίες δόσεις εκ των οποίων η πρώτη θα πρέπει να εξοφληθεί μέχρι το τέλος Ιουλίου.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.