Εκρηκτική η ανάκαμψη των ευρωαγορών

Η αποσαφήνιση του χρονοδιαγράμματος διαμόρφωσης της επιτοκιακής πολιτικής που παρείχε χτες η επικεφαλής της Federal Reserve, Τζάνετ Γέλεν, «ξεκλείδωσε» τους επενδυτές στις ευρωαγορές, προκαλώντας σήμερα σημαντική άνοδο στους δείκτες, μετά από μία εβδομάδα που στιγματίστηκε από το σκάνδαλο της Volkswagen.

Ειδικότερα, ο βρετανικός δείκτης FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 2,47% στις 6.109 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε άνοδο 2,77% στις 9.689 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε ανοδικά κατά 3,08% στις 4.481 μονάδες.

Ο σύνθετος πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε κέρδη 2,84% στις 349,28 μονάδες, ενώ σε επίπεδο εβδομάδας έκλεισε με απώλειες 1,6%. Και οι 19 κλάδοι του έκλεισαν σήμερα με κέρδη που ξεπέρασαν το 1%.

Στο ταμπλό, η μετοχή της Volkswagen κατέγραψε τελικά απώλειες 3,8%, εμφανίζοντας έντονη μεταβλητότητα, την ώρα που η διοίκηση φαίνεται να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες προκειμένου να αντιμετωπίσει τις συνέπειες του σκανδάλου χειραγώγησης των στοιχείων εκπομπής ρύπων.

Η Synergy Health σημείωσε άλμα 42%, μετά την ανακοίνωση των αμερικανικών δικαστικών αρχών που διέψευσε ενδεχόμενη ανακοπή της σχεδιαζόμενης εξαγοράς της Steris, ύψους 1,9 δισ. δολαρίων.
Θετικά επέδρασε στην Adidas, η ανακοίνωση για τα καλύτερα του αναμενομένου αποτελέσματα της Nike, με τη μετοχή να κλείνει στο +4,2%, ενώ στο +3,1% βρέθηκε και η Sanofi, καθώς έχουν διαρρεύσει τα σχέδια πώλησης ορισμένων μονάδων της, προκειμένου να βελτιωθεί το λειτουργικό της προφίλ.

Στο μεταξύ, κατά τη χθεσινή της ομιλία στο Άμχερστ της Μασαχουσέτης, η επικεφαλής της Federal Reserve, Τζάνετ Γέλεν, δήλωσε ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ σχεδιάζει να αυξήσει τα επιτόκια μέσα στο 2015, καθώς έχουν αρχίσει να διαμορφώνονται οι συνθήκες για σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής. Ωστόσο, αναγνώρισε ότι μπορεί να υπάρξει αλλαγή των σχεδίων, εάν οι συνθήκες το απαιτήσουν.

Στα οικονομικά στοιχεία της ημέρας, στα υψηλότερα επίπεδα από τον Οκτώβριο του 2007 διαμορφώθηκε ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης στη Γαλλία τον Σεπτέμβριο, ξεπερνώντας μάλιστα τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Ο δείκτης αυξήθηκε κατά 3 μονάδες, έπειτα από πέντε συνεχείς μήνες στασιμότητας, και διαμορφώθηκε στις 97 μονάδες.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.