Ελ Εριάν: Στο 50% η πιθανότητα ενός Graccident

Την άποψη ότι η Ελλάδα, η ευρωζώνη και το διεθνές νομισματικό σύστημα χρειάζονται επειγόντως τη βιώσιμη εφαρμογή σειράς σημαντικών πολιτικών, συμπεριλαμβανομένης της ανάληψης δράσης από την ελληνική κυβέρνηση για τις εσωτερικές μεταρρυθμίσεις, την μεγαλύτερη ελάφρυνση χρέους από τους πιστωτές και την αναμόρφωση της δημοσιονομικής λιτότητας εκφράζει σε σημερινό του άρθρο στο Bloomberg o γνωστός οικονομολόγος Μοχάμεντ Ελ Εριάν.

«Η πιθανότητα ενός Graccident διαμορφώνεται τώρα περί το 50%, καθώς οι οικονομικές και χρηματοδοτικές συνθήκες συνεχίζουν να επιδεινώνονται. Αυτό φέρνει την πιθανότητα περαιτέρω κωλυσιεργίας για μεγάλο χρονικό διάστημα, κάτω του 50%, με τάση μείωσης. Αυτές οι πιθανότητες είναι ανησυχητικές και το σενάριο Graccident είναι ιδιαίτερα τρομακτικό. Αυτό θα σήμαινε ότι οι Έλληνες και Ευρωπαίοι φορείς χάραξης πολιτικής έχασαν τον έλεγχο της μοίρας της χώρας και της ιδιότητας μέλους στη ζώνη του ευρώ», σημειώνει ο Ελ Εριάν.

Ο ίδιος υπογραμμίζει ότι η Ελλάδα έχει δίκιο που κάνει ότι μπορεί για να τηρήσει τις υποχρεώσεις της στο ΔΝΤ, καθώς μια αθέτηση πληρωμής προς το Ταμείο θα προκαλούσε την διακοπή της ελάχιστης ροής χρηματοδότησης που φθάνει ακόμη στην Ελλάδα, μεταξύ των οποίων, της απόλυτα κρίσιμης έκτακτης βοήθειας ρευστότητας από την ΕΚΤ. Όπως σημειώνει, τέτοιες αθετήσεις έχουν μέχρι τώρα περιοριστεί σε πολύ λίγα ευάλωτα κράτη, και θα ήταν αδιανόητο μια αναπτυγμένη οικονομία να προχωρούσε σε αθέτηση πληρωμής, πόσο μάλλον ένα κράτος που ανήκει σε μια ομάδα «ελίτ» όπως είναι η ευρωζώνη.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.