Επιδότηση επιτοκίων χρηματοδότησης επιχειρήσεων προανήγγειλε ο Ν.Δένδιας

Την πεποίθηση ότι το συμφέρον του δημοσίου δεν είναι πάντα το δημόσιο συμφέρον, εξέφρασε το Σάββατο, από το βήμα της γενικής συνέλευσης της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος, στη Θεσσαλονίκη, ο υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Νικόλαος Δένδιας.

«Η δημιουργία επιχειρηματικότητας είναι το δημόσιο συμφέρον» δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης Ν.Δένδιας, ενώ προανήγγειλε πιθανές εξελίξεις σε ό,τι αφορά την επιδότηση των επιτοκίων χρηματοδότησης των βιώσιμων επιχειρήσεων, ενδεχομένως και μέσω των διαρθρωτικών ταμείων. Ανακοίνωσε επίσης την ολοκλήρωση -από το Οκτώβριο- του νέου πτωχευτικού δικαίου, που θα δίνει στους επιχειρηματίες «όχι απλά δεύτερη, αλλά και τρίτη και τέταρτη ευκαιρία».

Ο ίδιος επισήμανε ότι τα επιμελητήρια αποτελούν κομμάτι της ζωής του και πρόσθεσε ότι οι εκπρόσωποί τους «δεν θα βρουν ώτα πιο ευήκοα» από αυτά του ιδίου και του υφυπουργού Ανάπτυξης, Γεράσιμου Γιακουμάτου. «Με απόλυτη γνώση της δυσκολίας που αντιμετωπίζουν τα επιμελητήρια θα πορευτούμε μαζί και θα βρούμε λύση, που θα επιτρέψει όχι μόνο να επιβιώσουν, αλλά και να ακμάσουν» επισήμανε.

Για την επιδότηση επιτοκίων επιχειρηματιών δανείων

Αναφερόμενος στο θέμα της επιδότησης των επιτοκίων, ο κ.Δένδιας επισήμανε: «Υπάρχουν σήμερα πολλές επιχειρήσεις, που εξυπηρετούν τα δάνειά τους με δυσκολίες, λόγω των υψηλών επιτοκίων, που είναι πολύ υψηλότερα από τα αντίστοιχα ευρωπαϊκά. Αυτό θα τις καταστήσει αυτονόητα μη βιώσιμες στο ορατό μέλλον. Οφείλουμε να παρέμβουμε. Δεν λέμε ότι μπορούμε να δημιουργήσουμε έναν παραδεισένιο κόσμο, αλλά μπορούμε να τις βοηθήσουμε με επιδότηση επιτοκίων τους […], πχ μέσω των διαρθρωτικών ταμείων».

Όπως είπε, η αξιοποίηση των διαρθρωτικών ταμείων για αυτόν τον σκοπό προκάλεσε την αντίδραση του Επιτρόπου Χαν, αφού θεωρείται ότι είναι αντίθετη με τους κοινοτικούς κανονισμούς.

«Νομίζουμε όμως ότι πλέον έχουμε δημιουργήσει μια ισχυρή συμμαχία ώστε να γίνει κατανοητό στην ευρωπαϊκή γραφειοκρατία το αυτονόητο: δεν μπορούμε να αφήσουμε να κλείσουν 60.000 επιχειρήσεις, που δεν ευθύνονται για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν με τα υψηλά επιτόκια και να χρησιμοποιήσουμε μετά τα κεφάλαια επανεκκίνησης του ΕΣΠΑ για να δημιουργήσουμε νέες επιχειρήσεις και νέες θέσεις εργασίας. Πρέπει να χρησιμοποιήσουμε τα δικά μας χρήματα, των δικών μας διαρθρωτικών ταμείων, ώστε να παραμείνουν στην αγορά και να επιβιώσουν. Θα είναι μια προσπάθεια δύσκολη γιατί είναι περίεργο πόσο αγκυλωμένη είναι η ευρωπαϊκή γραφειοκρατία, αλλά είναι μια προσπάθεια στην οποία έχουμε ισχυρότατους συμμάχους και πιστεύω ότι θα τα καταφέρουμε» επισήμανε.

«Δεν νοείται φτωχή επιχείρηση και ζάμπλουτος επιχειρηματίας»

Σχετικά με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, επισήμανε ότι 100.000 επιχειρήσεις με έναν έως εννέα εργαζομένους, υπολογίζεται ότι έχουν πρόβλημα με «κόκκινα» δάνεια, ύψους 4,5 δισ.

«Πρώτη μας προσέγγιση είναι (οι επιχειρήσεις αυτές), να μείνουν στην αγορά εφόσον είναι βιώσιμες, γιατί απασχολούν πολύ μεγάλο αριθμό εργαζομένων, παράγουν λίγο λιγότερο από 7% ΑΕΠ και αντιστοιχούν σε λίγο λιγότερο από το 5% εξαγωγών. Προσπαθούμε πάντα να βοηθήσουμε τον έντιμο επιχειρηματία. Δεν νοείται όμως φτωχή επιχείρηση και ζάμπλουτος επιχειρηματίας. Από εκεί και πέρα στις μεγαλύτερες επιχειρήσεις δίνουμε ένα πλαίσιο με τον οποίο η επιχείρηση θα μπορεί να συνεννοηθεί με το τραπεζικό σύστημα και να απαλλαγεί από ένα μέρος του δανεισμού της, υπό την προϋπόθεση ότι είναι βιώσιμος» σημείωσε.

Για τα νέα δάνεια επισήμανε ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να αυξήσει τη ρευστότητα, μέσω -μεταξύ άλλων- των νέων εργαλείων που εισάγει το Ελληνικό Αναπτυξιακό Ταμείο (Ιnstitute for Growth), για το οποίο πέραν των κονδυλίων που θα διατεθούν, π.χ. από τη γερμανική και τη γαλλική πλευρά, η κυβέρνηση βρίσκεται σε συνεννοήσεις και με ιδιώτες επενδυτές.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.