Επιζήμια μια παρατεταμένη περίοδος χαμηλού πληθωρισμού, λέει ο Βιτόρ Κονστάνσιο

Την εκτίμηση ότι μια παρατεταμένη περίοδος χαμηλού πληθωρισμού παραμένει ένα «μη πιθανό» σενάριο για την Ευρωζώνη εξέφρασε σήμερα Πέμπτη ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Βιτόρ Κονστάνσιο μιλώντας σε συνέδριο που διοργανώνει ο Λουκάς Παπαδήμος στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών με θέμα «Η τραπεζική ένωση, η νομισματική πολιτική και η οικονομική ανάπτυξη».

Ο πορτογάλος αντιπρόεδρος της ΕΚΤ αναγνώρισε πως μια παρατεταμένη περίοδος χαμηλού πληθωρισμού θα ήταν επιζήμια για την ευρωζώνη, αλλά όπως διευκρίνισε αυτό παραμένει ένα «μη πιθανό» σενάριο. «Μία παρατεταμένη περίοδος χαμηλού πληθωρισμού θα είναι επιζήμια για την ευρωζώνη γιατί θα αυξήσει την πραγματική αξία του χρέους των χωρών μελών» τόνισε χαρακτηριστικά.

Στο ίδιο πλαίσιο ξεκαθάρισε ότι η ΕΚΤ είναι έτοιμη σε ετοιμότητα να λάβει μέτρα για να αποφύγει ένα τέτοιο σενάριο, και ότι σε αυτά τα μέτρα θα περιλαμβάνεται και ένα εκτεταμένο πρόγραμμα αγοράς στοιχείων ενεργητικού.

«Η ΕΚΤ δεν άφησε κανένα περιθώριο να αμφισβητηθεί η αποφασιστικότητά της να αποτρέψει οποιαδήποτε πτωτική πληθωριστική εξέλιξη στην ευρωζώνη. Η απάντηση θα περιλαμβάνει ένα ευρείας κλίμακας πρόγραμμα αγοράς περιουσιακών στοιχείων», είπε και προσέθεσε πως ήδη οι παρεμβάσεις της ΕΚΤ έχουν θετικές επιπτώσεις, καθώς οι τιμές στις χρηματοοικονομικές αγορές έχουν προσαρμοστεί.

Τέλος, αναφερόμενος στις επιπτώσεις των προγραμμάτων ποσοτικής χαλάρωσης της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ και άλλων κεντρικών τραπεζών σημείωσε πως αυτά δεν αύξησαν τον πληθωρισμό και ότι οι ανησυχίες οικονομολόγων και μέσων ενημέρωσης δεν επιβεβαιώθηκαν.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.