Επιφυλάξεις για το πρόγραμμα αγοράς τιτλοποιημένων δανείων της ΕΚΤ

Επιφυλάξεις για τις δυνατότητες ευρείας συμμετοχής των ελληνικών τραπεζών στο πρόγραμμα αγοράς τιτλοποιημένων δανείων (ABS) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας εκφράζουν τραπεζικά στελέχη και αναφέρουν πως εάν πρώτα δεν δημοσιοποιηθούν οι λεπτομέρειες του προγράμματος κανείς δεν μπορεί να μιλήσει για το εάν θα είναι υποστηρικτικό ή όχι.

Τα ίδια στελέχη τονίζουν πως η ελληνική συμμετοχή στο πρόγραμμα της ΕΚΤ για ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων (TLTRO) δεν ήταν μεγάλη και ανήλθε σε πρώτη φάση στα 5,4 δισ. ευρώ (από τα 800 δισ. ευρώ φθηνών δανείων που θα διαθέσει η ΕΚΤ) καθώς η κεντρική τράπεζα δεν δεχόταν όλους τους τίτλους των ελληνικών τραπεζών, αφού δεν πληρούσαν τα όρια πιστωτικής αξιολογησης.

Στην ίδια βάση αναφέρουν πως εγκυμονεί ο κίνδυνος και τα τιτλοποιημένα δάνεια των ελληνικών τραπεζών να μην είναι επιλέξιμα από την ΕΚΤ και να μην περιληφθούν στο πρόγραμμα αγοράς τιτλοποιημένων δανείων ύψους 500 δισ. ευρώ. Το θέμα ετέθη χθες από τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ, ενώ σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες κατατέθηκαν και προτάσεις για την υπέρβαση του προβλήματος.

Την ίδια επιφυλακτική στάση που κρατούν οι έλληνες τραπεζίτες κρατά και μερίδα του διεθνούς οικονομικού Τύπου. Οι Financial Times αναφερόμενοι σήμερα Παρασκευή στο πρόγραμμα αγορών τιτλοποιημένων ενυπόθηκων χρεογράφων το χαρακτηρίζουν αμφιβόλου επίδρασης, αλλά και «απρόσεκτο». Όπως αναφέρουν μόνο περίπου 100 δισ. ευρώ σε ABS με εγγυήσεις σε δάνεια προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις διαπραγματεύονται στην Ευρώπη, κάτι που αυτομάτως σημαίνει πως δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια αγορών.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.