Ευκλ. Τσακαλώτος: Πρώτη φορά Eurogroup – θεσμοί αναγνώρισαν ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

Δεν αμφισβητείται από κανέναν ότι η αξιολόγηση τελείωσε, τόνισε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ενώ υπογράμμισε ότι για πρώτη φορά υπάρχει επίσημη αναγνώριση από το Eurogroup και τους θεσμούς ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για τα αποτελέσματα του πρόσφατου Eurogroup, ο κ. Τσακαλώτος παραδέχθηκε ότι υπάρχουν καποια σημεία, κάποιες ουρές όπως και σε όλες τις προηγούμενες αξιολογήσεις, όμως τόνισε ότι κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι θα γίνει εκταμίευση.

Ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ακόμη πως ως αποτέλεσμα της αναγνώρισης ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο έχουμε ένα πλαίσιο που χρειάζεται για να αντιμετωπίσει αυτό το γεγονός.

Ο κ. Τσακαλώτος παραδέχθηκε γενικότερα για τη συμφωνία ότι είναι αποτέλεσμα συμβιβασμού, έκανε όμως λόγο για μεγαλύτερη σαφήνεια και ασφάλεια για τη χρηματοδότηση του ελληνικού χρέους.

Ειδικότερα, ο αναπληρωτής υπουργός Γιώργος Χουλιαράκης επισήμανε πως κρίσιμη απόφαση είναι η δέσμευση της Ευρωζώνης ότι μεσομακροπρόθεσμα οι συνολικές χρηματοδοτικές ανάγκες της ελληνικής οικονομίας θα παραμείνουν κάτω από όριο του 15% του ΑΕΠ.

Σε ό,τι αφορά τις εκκρεμότητες για την εκταμίευση της δόσης, ο κ. Χουλιαράκης σημείωσε ότι αυτές αφορούν κυρίως νομοτεχνικές βελτιώσεις στο πολυνομοσχέδιο της Κυριακής. Διευκρίνισε ότι πρόκειται για ζητήματα που έχουν να κάνουν με τη ιδιωτικοποίηση του Ελληνικού, τα «κόκκινα» δάνεια με εγγυήσεις του Δημοσίου, καθώς και μερικές νομικές διατυπώσεις στο θέμα του ταμείου ιδιωτικοποιήσεων και επενδύσεων σε θέματα νομικής κάλυψης του δ.σ.

Ερωτηθείς αν υπάρχει σκέψη απόσυρσης της διάταξης για την αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά, ο κ. Χουλιαράκης απάντησε αρνητικά.

Σημείωσε ακόμη ότι προτεραιότητα, όσο ανακάμπτει η οικονομία, είναι η εισοδηματική στήριξη των χαμηλών εισοδημάτων ανεξάρτητα από το αν αυτά τα στρώματα είναι κάτοικοι των νησιών ή της ηπειρωτικής χώρας.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.
Γίνετε μέλος στο κανάλι Magnesianews στο Messenger για όλες τις τελευταίες ειδήσεις.

Η εφημερίδα Μαγνησία και το magnesianews.gr είναι δίπλα στον Πολίτη.

Στείλε παράπονα, καταγγελίες ή ιδέες που αφορούν τη γειτονιά σου και τον τόπο μας.