Ευρωαγορές: «Μαζέψαν» στο τέλος τις ισχυρές απώλειες

Nα «μαζέψουν» τις ισχυρές απώλειες, οι οποίες ενδοσυνεδριακά ξεπέρασαν το 3%, κατάφεραν προς το τέλος της συνεδρίασης τα κυριότερα χρηματιστήρια στην Ευρώπη, χάρη στη σχετική σταθεροποίηση της τιμής του πετρελαίου.

Συγκεκριμένα, ο βρετανικός δείκτης FTSE 100 υποχώρησε κατά 0,46% στις 5.934 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε πτώση 1,41% στις 9.821 μονάδες, ενώ ο γαλλικός CAC 40 κινήθηκε πτωτικά κατά 1,43% στις 4.329 μονάδες. Ο σύνθετος πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε απώλειες 1,36% στις 339,96 μονάδες.

Στο ταμπλό, η μετοχή της Renault κατακρημνίστηκε κατά 9% , αγγίζοντας ενδοσυνεδριακά ακόμη και το -20% , καθώς οι εποπτικές αρχές της Γαλλίας ερευνούν παρατυπίες στο σύστημα εκπομπής ρύπων. Πτώση σημείωσε τόσο η Peugeot Citroen (4,4%) όσο και η Volkswagen (2,8%).

Στον αντίποδα, η Tesco ενισχύθηκε κατά 5% ενώ άνοδο κατά 1% σημείωσε και η Burberry, μετά τα καλύτερα του αναμενομένου οικονομικά αποτελέσματα. Tullow Oil, BP και Total κινήθηκαν ανοδικά κατά 2,5% ενώ η Lundin Petroleum εκτινάχθηκε κατά 19,5% μετά την πώληση του 11,93% στη Statoil. Κέρδη άνω του 10% εμφάνισε και η Anglo American.

Την ίδια ώρα, από το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 12 ετών υπαναχωρεί το πετρέλαιο, το οποίο ενισχύεται ήπια, άνω των 31 δολαρίων/βαρέλι. Ειδικότερα, τα συμβόλαια WTI καταγράφουν άνοδο κατά 1,80% στα 31,03 δολάρια, ενώ τα συμβόλαια Brent σημειώνουν κέρδη 1,65% στα 30,81 δολάρια.

Στη Μεγάλη Βρετανία, αμετάβλητο στο 0,5% διατήρησε το βασικό επιτόκιο η κεντρική τράπεζα της Αγγλίας (Bank of England), με το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης να παραμένει στις 375 δισ. στερλίνες. Οι αποφάσεις της κεντρικής τράπεζας ελήφθησαν με πλειοψηφία 8 προς 1, με την πλειονότητα πάντως, των τραπεζιτών να εκφράζει την έντονη ανησυχία της για την κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας.

Ένας εκ των τραπεζιτών, ο οποίος και μειοψήφησε στη σχετική ψηφοφορία, τάχθηκε υπέρ της αύξησης του επιτοκίου κατά 25 μονάδες βάσης, στο 0,75%. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Bank of England, ο πληθωρισμός θα διατηρηθεί σε υποτονικά επίπεδα, απέχοντας παρασάγγας από τον στόχο του 2%.

Στα οικονομικά νέα της ημέρας, κατά 1,3% αυξήθηκαν οι πωλήσεις της Tesco την περίοδο των Χριστουγέννων, διαψεύδοντας του αναλυτές οι οποίοι ανέμεναν πτώση κατά 2,3%. Η απροσδόκητη βελτίωση των εορταστικών επιδόσεων της βρετανικής αλυσίδας λιανικής αφήνει «χαραμάδα» ελπίδας για περαιτέρω ανάκαμψη της κερδοφορίας της. Στον αντίποδα, κατά τη διάρκεια του τριμήνου Σεπτεμβρίου – Νοεμβρίου, οι πωλήσεις υποχώρησαν κατά 1,5% έναντι των εκτιμήσεων περί πτώσης 2,5%.

Παράλληλα, το 11,94% των μετοχών της σουηδικής Lundin Petroleum απέκτησε η νορβηγική Statoil, καταβάλλοντας το ποσό των 4,6 δισ. σουηδικών κορωνών (593,3 εκατ. δολάρια). Μέσω της συμφωνίας, η Statoil καταφέρνει να αυξήσει το μερίδιό της στο πετρελαϊκό κοίτασμα «Johan Sverdup» της Βόρειας Θάλασσας, όπως και στο κοίτασμα «Edvard Grieg». Σημειώνεται ότι η μετοχή της Lundin κατά τις τελευταίες έξι εβδομάδες, έχει καταγράψει πτώση 30%.

Κατά 1,7% επιταχύνθηκε η ανάπτυξη της γερμανικής οικονομίας το 2015, δεχόμενη ισχυρή ώθηση από την τόνωση της εργασίας και την ανάκαμψη της εγχώριας κατανάλωσης. Συγκεκριμένα, ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ διαμορφώθηκε στο 1,7% το προηγούμενο έτος έναντι 1,6% το 2014.

Την ίδια ώρα, το δημοσιονομικό πλεόνασμα της γερμανικής κυβέρνησης διαμορφώθηκε στο 0,5% του ΑΕΠ. Η εγχώρια οικονομία ωφελήθηκε σημαντικά από την υποχώρηση της ανεργίας σε ιστορικό χαμηλό, την αύξηση των μισθών, την πτώση της τιμής του πετρελαίου, το πρόγραμμα ποσοτικής «χαλάρωσης» της ΕΚΤ και την τόνωση των καταναλωτικών δαπανών.

Στο 22,1% διαμορφώθηκε το μερίδιο των επιχειρηματικών επενδύσεων στην Ευρωζώνη κατά το γ΄ τρίμηνο του 2015. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, το β΄ τρίμηνο του 2015, το μερίδιο επενδύσεων είχε διαμορφωθεί στο 22,4%. Παράλληλα, το μερίδιο των επιχειρηματικών κερδών ανήλθε στο 39,7% έναντι 39,8% προηγουμένως.

Στο 12,8% ανήλθε τέλος, το ποσοστό αποταμίευσης των νοικοκυριών στην Ευρωζώνη κατά το γ’ τρίμηνο του 2015, έναντι 12,7% το β’ τρίμηνο του ίδιου έτους. Παράλληλα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, το ποσοστό των επενδύσεων των νοικοκυριών διαμορφώθηκε στο 8,3% , παραμένοντας αμετάβλητο έναντι του προηγούμενου τριμήνου.

Τις δυσκολίες επίτευξης των στόχων της ΕΚΤ για τον πληθωρισμό υπογραμμίζουν τέλος, οι κεντρικοί τραπεζίτες της Ευρωζώνης, σύμφωνα με τα πρακτικά της συνεδρίαση της ΕΚΤ, η οποία διεξήχθη στις 3 Δεκεμβρίου του 2015.

Συγκεκριμένα, οι Ευρωπαίοι τραπεζίτης εκτιμούν ότι η «χαλαρή» νομισματική πολιτική της ΕΚΤ θα πρέπει να διατηρηθεί για όσο διάστημα ο πληθωρισμός παραμένει σε υποτονικά επίπεδα, αφήνοντας μάλιστα ανοιχτό το ενδεχόμενο λήψης πρόσθετων μέτρων. Μεταξύ των κινδύνων, ξεχωρίζουν οι προκλήσεις στις αναδυόμενες αγορές και οι γεωπολιτικές εντάσεις, οι οποίες επιβαρύνουν τις προοπτικές ανάπτυξης της Ευρωζώνης.

Παράλληλα, καταγγέλλουν την απραξία των εθνικών κυβερνήσεων ως προς την υλοποίηση των απαιτούμενων μεταρρυθμίσεων και την προώθηση της πρέπουσας δημοσιονομικής πολιτικής. Σημειώνεται ότι στις 3 Δεκεμβρίου, η ΕΚΤ ανακοίνωσε τη μείωση του επιτοκίου καταθέσεων στο -0,3% και την παράταση του προγράμματος αγοράς ομολόγων κατά έξι μήνες.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.