Η εξωστρέφεια και η ανάπτυξη των πιο ανταγωνιστικών κλάδων της ελληνικής οικονομίας, στο επίκεντρο του 26ου Money Show 2015

Η εξωστρέφεια και η ανάπτυξη των πιο ανταγωνιστικών κλάδων της ελληνικής οικονομίας, όπως είναι οι μεταφορές, ο τουρισμός, η ενέργεια, οι καινοτόμες τεχνολογίες, αλλά και ο πρωτογενής τομέας, στους οποίους η Βόρεια Ελλάδα έχει μακρά παράδοση και συγκριτικό πλεονέκτημα λόγω γεωγραφικής θέσης, αλλά και εξειδικευμένου ανθρώπινου δυναμικού, θα αναδειχθούν στη φετινή 26η διοργάνωση του Money Show 2015.

Επί ένα τριήμερο, από την Παρασκευή 22 Μαΐου έως την Κυριακή 24 Μαΐου, το ξενοδοχείο Hyatt Regency της Θεσσαλονίκης θα αποτελέσει το επίκεντρο του ενδιαφέροντος, τόσο για τις επιχειρηματικές εξελίξεις στη Βόρεια Ελλάδα, και τις πρωτοβουλίες, που θα πρέπει να αναληφθούν για να στηριχθεί και να αναπτυχθεί ο τοπικός παραγωγικός ιστός, όσο και για την εθνική οικονομία εν γένει, η οποία βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή.

Η φετινή διοργάνωση του «Money Show 2015», άλλωστε, συμπίπτει και με τον απόηχο των σημαντικών επαφών, που θα έχει ο Έλληνας πρωθυπουργός, κ. Αλέξης Τσίπρας, στις 21 και 22 Μαΐου, στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στη Ρίγα της Λετονίας και χωρίς αμφιβολία τα αποτελέσματα που θα προκύψουν, θα διεκδικήσουν χρόνο και μερίδιο στις συζητήσεις των επιμέρους θεματικών του πολυσυνεδρίου.

Την επίσημη παρουσίαση των εργασιών του φετινού 26ου «Money Show 2015», την έκαναν σήμερα σε συνέντευξη Τύπου, ο κ. Χρήστος Σαραντόπουλος, πρόεδρος του Ελληνο-Ιταλικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης και ο κ. Δημήτρης Σαμαράς, επικεφαλής στον επιχειρηματικό όμιλο «Σαμαράς & Συνεργάτες», οι οποίοι, μαζί με την εταιρεία Excess Advertising του κ. Ηλία Φαραγγιτάκη, είναι οι συνδιοργανωτές αυτής της γιορτής της επιχειρηματικότητας για τη Βόρεια Ελλάδα.

«Φέτος το Money Show συμπληρώνει 26 χρόνια ζωής και επιτυχημένης παρουσίας, αλλά από το 2009 και μετά όταν τη συνδιοργάνωσή του ανέλαβε το Ελληνο-Ιταλικό Επιμελητήριο αυτό που έχουμε επιτύχει, και κάθε χρονιά το καταφέρνουμε καλύτερα, είναι ότι εκτός από τις επιχειρήσεις, κινητοποιήσαμε και το σύνολο των παραγωγικών φορέων της πόλης, διότι θεωρούμε ότι μόνο μέσα από τη συνέργεια αυτή θα έχουμε το προσδοκώμενο αποτέλεσμα για την τοπική ανάπτυξη», είπε στην αρχική του τοποθέτηση ο κ. Χρ. Σαραντόπουλος.

Ο πρόεδρος του Ελληνο-Ιταλικού Επιμελητηρίου εστίασε, επίσης, στο γεγονός ότι φέτος και παρά τη δύσκολη οικονομική συγκυρία, με τη βοήθεια των χορηγών του Money Show 2015 έχουν προγραμματιστεί περισσότερες από 120 επιμέρους εκδηλώσεις, με θεματολογία που θα αγγίξει όλους τους δυναμικούς κλάδους της εθνικής οικονομίας που έχουν εχέγγυα να «τρέξουν» με γοργούς ρυθμούς ανάπτυξης, εάν διαμορφωθούν οι κατάλληλες συνθήκες, όπως είναι η γεωργία και η αγροδιατροφή, ο τουρισμός, η ενέργεια, οι μεταφορές, αλλά κι η καινοτομία με τις οι νέες τεχνολογίες και τις επενδύσεις.

Ο πρόεδρος & διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Σαμαράς & Συνεργάτες κ. Δ. Σαμαράς από την πλευρά του χαρακτήρισε πρόκληση τη συμμετοχή του επιχειρηματικού του ομίλου στη συνδιοργάνωση του φετινού Money Show και σημείωσε ότι προσβλέπει σε ένα forum στο οποίο θα αναπτυχθούν, μεταξύ άλλων και προτάσεις και ιδέες για την ανάπτυξη της πόλης, όπως αναμένεται να γίνει στο κεντρικό δείπνο της Κυριακής. Στο συγκεκριμένο Gala, όπως αναφέρθηκε έχουν προσκληθεί ο νέος πρόεδρος του ΟΛΘ, ο πρόεδρος της ΔΕΘ – Helexpo, ο αερολιμενάρχης, ο πρόεδρος του ΣΕΒΕ και ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής της ΕΠΑ, οι οποίοι εκπροσωπούν βασικούς πυλώνες της τοπικής οικονομίας και θα μιλήσουν για το πώς βλέπουν ότι θα πρέπει να κινηθεί ο τόπος για να προκύψει βιώσιμη ανάπτυξη.

Όσον αφορά στις υπόλοιπες εκδηλώσεις του πολυσυνεδρίου ενδεικτικά αναφέρθηκαν, οι σημαντικές συζητήσεις που οργανώνονται από την περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για τα αγροτικά προϊόντα και τον τουρισμό, αλλά κι οι αντίστοιχες από τον Δήμο Θεσσαλονίκης για τον γαμήλιο τουρισμό, τον τουρισμό από την Κίνα και πώς θα προσελκυστούν Κινέζοι τουρίστες στη Θεσσαλονίκη και στην Ελλάδα, αλλά και για τον αγροτουρισμό, με ομιλητές από την Ιταλία, που θα αναπτύξουν καλές πρακτικές από το επιτυχημένο ιταλικό μοντέλο.

Ιδιαίτερη μνεία έγινε ακόμη στην εκδήλωση που οργανώνει η Ένωση Ασφαλιστών Μεσιτών Θεσσαλονίκης με προσκεκλημένους ομιλητές από τους δύο παγκόσμιους ηγέτες του τομέα των ασφαλίσεων πιστώσεων, τις εταιρείες Euler Hermes και Atradius, οι οποίοι θα θίξουν το πολύ ευαίσθητο θέμα του περιορισμού του risk management στο επιχειρείν που αποκτά ακόμη πιο κρίσιμο ρόλο λόγω και της οικονομικής συγκυρίας στην Ελλάδα.

Από τις κορυφαίες εκδηλώσεις του πολυσυνεδρίου είναι επίσης εκείνη στην οποία θα γίνει παρουσίαση πέντε επιτυχημένων επιχειρήσεων της ευρύτερης περιοχής της Θεσσαλονίκης οι οποίες όχι απλώς άντεξαν μέσα στην κρίση, αλλά αναπτύσσονται και με ταχείς ρυθμούς, ώστε να παραθέσουν τη στρατηγική που έχουν ακολουθήσει τα τελευταία χρόνια και να αποτελέσουν παράδειγμα προς μίμηση και από άλλους.

Επίσης, στο κεντρικό δείπνο της πρώτης ημέρας των εργασιών του Money Show 2015, οι συνδιοργανωτές ανέφεραν ότι προσκεκλημένος ως βασικός ομιλητής, είναι ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος ωστόσο ίσως υποχρεωθεί από τις εξελίξεις να μεταβεί στη Ρίγα της Λετονίας, στη Σύνοδο ηγετών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Αυτός, άλλωστε, είναι και ο λόγος για τον οποίο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, δεν θα έρθει στο Money Show και έχρισε εκπρόσωπό του, στο Gala το βράδυ του Σαββάτου, τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, κ. Δημήτρη Μάρδα, ο οποίος θα εκφωνήσει ομιλία με θέμα «Από τη Διαχείριση στην Ανάπτυξη».

Σε όλες αυτές τις εκδηλώσεις έχουν δηλώσει συμμετοχή σημαντικοί φορείς αλλά και οργανισμοί, όπως είναι η Περιφέρεια Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας, ο Δήμος της Θεσσαλονίκης, Επιμελητήρια της Βόρειας Ελλάδας, Διμερή Επιμελητήρια κλπ. Ζωηρή, ταυτόχρονα, είναι και η παρουσία της εγχώριας επιχειρηματικής κοινότητας, η οποία εκπροσωπείται από διακεκριμένα μέλη της, όπως είναι οι Όμιλοι Eurobank, Euler Hermes, Atradius, HellasFin, KPAG Κοσμίδης & Συνεργάτες, EΥ Club, Μανδύλας, Ολυμπιακό Μουσείο, κλπ.

Το 26ο Money & Show 2015, έχει τεθεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εσωτερικών & Διοικητικής Ανασυγκρότησης (πρώην Μακεδονίας – Θράκης), της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Χορηγοί επικοινωνίας είναι ο Αγγελιοφόρος, η Ημερησία, το Χρηματιστήριο, το magnesianews.gr, το TV 100 και FM100, το Ράδιο Θεσσαλονίκη, το Μακεδονία TV, το greekinnovation.eu, το Manager Office και η Αγροτική Έκφραση.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα των εκδηλώσεων: www.italchamber.gr και www.imoneyshow.eu
Facebook ‘money show thessaloniki’.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.