Η ευελιξία του Συμφώνου Σταθερότητας στο γεύμα της Συνόδου

Την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις για της προτεραιότητες και τη στρατηγική της επόμενης πενταετίας θα έχουν οι ηγέτες της ΕΕ στο άτυπο δείπνο εργασίας στη Σύνοδο Κορυφής και κύριο πιάτο αναμένεται να είναι η ευελιξία του Συμφώνου Σταθερότητας. Τη χαλάρωση ζητούν μετ’ επιτάσεως Γαλλία-Ιταλία, ωστόσο το Βερολίνο αντιστέκεται σθεναρά. Υπάρχουν εργαλεία στο Σύμφωνο για την προώθηση της ανάπτυξης ήταν η τελευταία απάντηση της Μέρκελ.

Οι σοσιαλιστικές κυβερνήσεις, κυρίως της Ιταλίας και της Γαλλίας ζητούν σε γενικές γραμμές να μην καταγράφονται στο δημοσιονομικό έλλειμμα των κρατών-μελών οι δαπάνες για τις αναπτυξιακές επενδύσεις. Όμως το συγκεκριμένο αίτημα προσκρούει στις αντιρρήσεις της Γερμανίας.

Σχετικά με την ευελιξία του Συμφώνου Σταθερότητας που ζητούν η Ιταλία και η Γαλλία, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζ.Μπαρόζο σημείωσε ότι καμία χώρα δεν προτείνει την αλλαγή των κανόνων, αλλά όλες συμφωνούν ότι θα πρέπει να γίνουν σεβαστές.

Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι ευέλικτη, δίνοντας συχνά χρονική παράταση στη διόρθωση των υπερβολικών ελλειμμάτων που ξεπερνούν το 3% του ΑΕΠ.

Η δεύτερη ημέρα της Συνόδου Κορυφής θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες. Το πρωί, οι ευρωπαίοι ηγέτες, παρουσία του Προέδρου της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, καλούνται να ολοκληρώσουν «την ετήσια επισκόπηση περί συντονισμού των οικονομικών πολιτικών τους για το ευρωπαϊκό εξάμηνο του 2014, με στόχο την τόνωση της ανάπτυξης, της απασχόλησης και της ανταγωνιστικότητας», όπως αναφέρει στην επιστολή του ο Χ. Ρομπάι.

Εξάλλου, την ίδια μέρα οι ευρωπαίοι ηγέτες θα συζητήσουν τις τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία, παρουσία του νέου Προέδρου της Ουκρανίας, Ποροσένκο και της Ύπατης Εκπροσώπου της ΕΕ, Κάθριν Άστον.

Σύμφωνα με πηγές των Βρυξελλών, οι «28» δεν αποκλείεται να εξετάσουν το ενδεχόμενο λήψης πρόσθετων μέτρων κατά της Ρωσίας.

Τέλος, οι 28 θα συζητήσουν θέματα σχετικά με την ασφάλεια της ΕΕ, την κλιματική αλλαγή και την ενέργεια. Παράλληλα, αναμένεται να εγκρίνουν το καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας για την Αλβανία, καθώς και την ένταξη της Λιθουανίας στην ευρωζώνη από την 1η Ιανουαρίου 2015.

Η Ρώμη πάντως επιμένει να ζητά χρόνο

Η Ιταλία θα ζητήσει περαιτέρω παράταση της χρονικής προθεσμίας για να εκπληρώσει τους στόχους για τη μείωση του δημοσίου χρέους και του δημοσιονομικού ελλείμματος με αντάλλαγμα την προώθηση της εφαρμογής διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και θέλει να ανακατευθύνει υπάρχοντα κεφάλαια σε επενδύσεις σε τομείς-κλειδιά, δήλωσε ο Σάντρο Γκότζι, υφυπουργός αρμόδιος για θέματα Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα La Repubblica που δημοσιεύθηκε σήμερα, Τετάρτη.

Ο Γκότζι επανέλαβε ότι η Ιταλία δεν επιδιώκει αλλαγή των κανόνων και των όρων οι οποίοι ισχύουν στην ΕΕ, αλλά αποκάλυψε μερικές από τις λεπτομέρειες για το πώς η Ρώμη θέλει να δει να εφαρμόζονται οι κανόνες.

«Κανείς δεν ζητεί να αναθεωρηθεί το Σύμφωνο (σ.σ. Σταθερότητας και Ανάπτυξης), αλλά να εφαρμοστούν οι κανόνες (του) στον μέγιστο βαθμό», είπε ο Γκότζι στη Ρεπούμπλικα.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι δημοσιονομικοί κανόνες της ΕΕ επιτρέπουν σε χώρες οι οποίες εφαρμόζουν σημαντικές μεταρρυθμίσεις να αποκλίνουν προσωρινά από τους αυστηρούς στόχους και το δημόσιο έλλειμμα και το χρέος.

Το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ιταλίας προβλέπεται ότι θα κινηθεί εντός του ορίου του 3% του ΑΕΠ της φέτος, αν και πολλοί οικονομολόγοι έχουν προειδοποιήσει ότι μπορεί να χρειαστεί να βρει επιπλέον μέτρα εξοικονόμησης, εάν η ανάπτυξη δεν φθάσει τον ρυθμό τον οποίο προβλέπει η Ρώμη (0,8%) το 2014.

Η κυβέρνηση όμως δυσκολεύεται να επιτύχει τον στόχο να εκτελέσει έναν προϋπολογισμό ο οποίος να είναι σχεδόν ισοσκελισμένος σε διαρθρωτικούς όρους, ή έστω προσαρμοσμένος για τις διακυμάνσεις του κύκλου της επιχειρηματικής δραστηριότητας. Ακόμη, αντιμετωπίζει έντονες πιέσεις για να μειώσει το ιταλικό δημόσιο χρέος, το οποίο προβλέπεται ότι θα ξεπεράσει το 135% του ΑΕΠ της χώρας φέτος.

Βάσει των όρων του δημοσιονομικού συμφώνου τα κράτη-μέλη της ΕΕ με επίπεδο χρέους το οποίο υπερβαίνει το 60% του ΑΕΠ τους πρέπει να τηρούν αυστηρό χρονοδιάγραμμα σε ό,τι αφορά την εφαρμογή μέτρων για τη μείωσή του.

Ερωτηθείς εάν και κατά πόσον οι δηλώσεις του αφορούν τόσο το έλλειμμα, όσο και το χρέος, ο Γκότζι απάντησε: «Απολύτως».

Ο ίδιος είπε επίσης πως η Ιταλία θέλει να χρησιμοποιήσει κεφάλαια από τα διαρθρωτικά ταμεία της ΕΕ και κεφάλαια της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) για να χρηματοδοτήσει επενδύσεις σε τομείς κλειδιά όπως η ενέργεια, οι μεταφορές, η ψηφιακή υποδομή.

Η πρόταση αυτή αφορά «την άμεση χρήση των κεφαλαίων της ΕΤΕπ και διαφόρων προγραμμάτων τα οποία ήδη προβλέπονται στον προϋπολογισμό της ΕΕ», επέμεινε ο Γκότζι και πρόσθεσε πως η Ιταλία ελπίζει να δει να δημιουργούνται και να αξιοποιούνται ευρωπαϊκά ομόλογα έργων (project bonds) ώστε να προσελκυστούν ιδιωτικές επενδύσεις.

Τα σχόλια αυτά του Γκότζι καταγράφονται μία ημέρα μετά τις δηλώσεις του πρωθυπουργού της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι, ο οποίος —όπως και η κυβέρνηση της Γαλλίας— ζητεί αλλαγή πορείας στην πολιτική της ΕΕ, και τόνισε ότι η Ευρώπη πρέπει να κάνει περισσότερα για να μειώσει την ανεργία, η οποία βρίσκεται σε επίπεδα ρεκόρ, αλλά και να συμβάλει να ανακάμψουν οι οικονομίες των κρατών-μελών.

Ο Ρέντσι έχει δεσμευτεί σε ένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων «χιλίων ημερών» το οποίο προβλέπεται να έχει εφαρμοστεί ως το 2017 και καλεί να υπάρξει μια πιο ευέλικτη ερμηνεία του Δημοσιονομικού Συμφώνου, χωρίς όμως να δώσει λεπτομέρειες για το τι θα ζητήσει η Ρώμη.

Ωστόσο, η Γερμανία επιμένει πως δεν μπορεί να γίνονται επενδύσεις με τη δημιουργία «νέων χρεών» και τόσο η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ, όσο και ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επέμειναν τις τελευταίες ημέρες ότι το Σύμφωνο Σταθερότητας δεν πρέπει να μεταβληθεί.

«Το να δημιουργηθούν νέα χρέη θα ήταν το χειρότερο λάθος», επέμεινε ο Σόιμπλε. Ταυτόσημη άποψη εξέφρασε ο Γενς Βάιντμαν, ο πρόεδρος της Bundesbank, τονίζοντας ότι χρειάζεται «όχι αποδυνάμωση» αλλά αντιθέτως «ενίσχυση των δημοσιονομικών κανόνων».

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.