Η μυστική σύσκεψη τον περασμένο Μάιο για το «plan Β»

Στα μέσα του περασμένου Μαΐου στο γραφείο του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Γιάννη Δραγασάκη, συγκαλείται ευρεία μυστική σύσκεψη στην οποία έχουν κληθεί να συμμετάσχουν εκπρόσωποι μιας σειράς υπουργείων.

Στη σύσκεψη του κ. Δραγασάκη αξιολογήθηκε το βάθος της προετοιμασίας και οι αντοχές της κυβέρνησης σε τομείς-κλειδιά, όπως η επάρκεια σε ενέργεια, σε τρόφιμα, σε φάρμακα, αλλά και οι δυνατότητες για εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης.

Ήταν η εποχή που το ενδεχόμενο ενεργοποίησης του plan B ήταν «ζωντανό», αλλά στο εσωτερικό της κυβέρνησης διατυπώνονταν από μέλη της σοβαρότατες ενστάσεις κατά πόσο μπορούσε πραγματικά να υπάρξει προετοιμασία και εκφράζονταν φόβοι για επικράτηση πλήρους χάους.

Ρεπορτάζ της Καθημερινής της Κυριακής αναφέρεται στις επαφές που έγιναν μεταξύ της Ελλάδας, της Ρωσίας, της Κίνας αλλά και του Ιράν, οι οποίες για διαφορετικούς λόγους ναυάγησαν εντέλει και έτσι, η ελληνική κυβέρνηση βρέθηκε τον Μάιο να συνειδητοποιεί ότι θα έπρεπε να είναι προετοιμασμένη για κάθε ενδεχόμενο.

Έτσι, εξετάστηκαν η επάρκεια σε ενέργεια, με εναλλακτικές πηγές τη Ρωσία, το Ιράν, αλλά και τη Βενεζουέλα, την κάλυψη των αναγκών σε φάρμακα, με τη διερεύνηση της πιθανότητας να παραγάγει ο Στρατός ένα σημαντικό αριθμό φαρμάκων πρώτης ανάγκης, αλλά και την επάρκεια σε τρόφιμα.

Η εφημερίδα αναφέρεται στο plan B του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη για τη λειτουργία ενός παράλληλου τραπεζικού συστήματος που θα ενεργοποιούνταν σε ενδεχόμενο Grexit, το οποίο όμως είχε προκαλέσει εντονότατες αντιδράσεις από τα άλλα στελέχη του οικονομικού επιτελείου και κυρίως από τους Γιάννη Δραγασάκη και Γιώργο Σταθάκη.

Ως τελείως ανεδαφικό απορρίφθηκε τέλος το σχέδιο για την περίφημη «εισβολή στο Νομισματοκοπείο» και αφορούσε την αξιοποίηση χαρτονομισμάτων που βρίσκονται «αποθηκευμένα» στο Εθνικό Τυπογραφείο και αλλού, προκειμένου η χώρα να διέλθει ομαλά από μια μεταβατική περίοδο στην περίπτωση εξόδου από το ευρώ και μέχρι την εκτύπωση χρήματος.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.