Η SNB διέθεσε 25,8 δισ. φράγκα για να στηρίξει την ισοτιμία με το ευρώ

Η ελβετική κεντρική τράπεζα (SNB) διέθεσε 25,8 δισ. φράγκα (26,91 δισ. δολάρια) στα τέλη του περασμένου έτους για να στηρίξει το πλαφόν στην ισοτιμία του φράγκου με το ευρώ (1,20 φράγκα ανά ευρώ), πριν το εγκαταλείψει στη συνέχεια, όπως αναφέρει στην ετήσια έκθεσή της για το 2014.

Η SNB προκάλεσε σοκ στις αγορές τον Ιανουάριο, όταν κατάργησε το πλαφόν με το ευρώ, εκτινάσσοντας στα ύψη την ισοτιμία του φράγκου και προκαλώντας φόβους για την πορεία της ελβετικής οικονομίας που στηρίζεται στις εξαγωγές.

Η κεντρική τράπεζα υποστήριξε ότι έπρεπε να εγκαταλείψει το πλαφόν, που είχε διατηρήσει επί μία τριετία, αλλά η απόφασή της προκαλεί ακόμη συζητήσεις, με πολιτικούς της χώρας να αυξάνουν την κριτική τους εναντίον της, καθώς η ελβετική οικονομία κλονίζεται, εν μέρει λόγω του ισχυρού φράγκου.

«Το κόστος της διατήρησης της ελάχιστης ισοτιμίας των 1,20 φράγκων ανά ευρώ θα ήταν εντελώς δυσανάλογο με το όφελος που θα είχε για την οικονομία», αναφέρεται στην έκθεση της SNB.

Η ελβετική κεντρική τράπεζα, η οποία είχε αναφέρει στο παρελθόν ότι θα έπρεπε να διαθέσει 100 δισ. φράγκα μόνο τον Ιανουάριο, σημείωσε στην έκθεση ότι η στήριξη του πλαφόν θα οδηγούσε σε μία ανεξέλεγκτη αύξηση του ισολογισμού της σε επίπεδο αρκετές φορές μεγαλύτερο από το ελβετικό ΑΕΠ.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δήλωσε τη Δευτέρα ότι το φράγκο είναι υπερτιμημένο και ότι η SNB θα πρέπει να εξετάσει να χαλαρώσει τη νομισματική πολιτική της περαιτέρω για να περιορίσει την επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης, πιθανόν με την προαναγγελία αγορών ομολόγων.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.