Θετικός «βηματισμός» για το Χρηματιστήριο Αθηνών

Ανοδικά κινείται σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους επενδυτές να αναμένουν το «κλείσιμο» της αξιολόγησης, το οποίο θα θέσει σε επανεκκίνηση της ελληνική οικονομία.

Αυτή τη στιγμή (14.05), ο Γενικός Δείκτης ενισχύεται κατά 0,98% στις 625,12 μονάδες, με τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης να εμφανίζει άνοδο κατά 1,18% στις 175,64 μονάδες. Ο τζίρος κινείται σε μέτρια επίπεδα – και συγκεκριμένα στα 37,22 εκατ. ευρώ. Από το σύνολο των μετοχών, 54 ενισχύονται, 22 υποχωρούν και 20 διατηρούνται αμετάβλητες.

Ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει κέρδη κατά 1,14% στις 40,87 μονάδες, καθώς η Τράπεζα Πειραιώς ΠΕΙΡ+1,09% ενισχύεται κατά 1,81%, η Εθνική Τράπεζα ΕΤΕ+0,34% κατά 0,67%, η Eurobank κατά 1,43% και η Alpha Bank ΑΛΦΑ+0,45% κατά 0,89%.

Στο ταμπλό, οι μετοχές των Viohalco και ΟΤΕ ΟΤΕ+5,41% εμφανίζουν κέρδη άνω του 4%, ενώ στο 3% διαμορφώνεται η άνοδος για τον ΟΠΑΠ. ΟΠΑΠ+2,81% Κατά 2% ενισχύεται η Jumbo και κατά 1% οι Lamda Development, ΛΑΜΔΑ+0,76% OΛΠ και ΕΛΠΕ.

Στα της διαπραγμάτευσης, πυρετώδεις διαβουλεύσεις σε πολιτικό επίπεδο, στις οποίες εμπλέκονται Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης και η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη για το θέμα της ελάφρυνσης του χρέους, εν όψει της συνεδρίασης του Εurogroup, στις 24 Μαΐου.

Σήμερα πραγματοποιείται Euro Working Group, στο οποίο οι στενοί συνεργάτες των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης θα εξετάσουν την πρόοδο στα προαπαιτούμενα και ειδικά στον τρόπο λειτουργίας του αυτόματου «κόφτη» δαπανών, εάν υπάρχουν αποκλίσεις από τους στόχους, καθώς ακόμη δεν έχει αποσαφηνιστεί πλήρως.

Προς το παρόν οι δηλώσεις και οι διαρροές που βλέπουν το φως της δημοσιότητας δείχνουν μια κατάσταση αρκετά συγκεχυμένη, σε ορισμένες περιπτώσεις και αντιφατική, ωστόσο κοινοτικές πηγές στις Βρυξέλλες το θεωρούν φυσιολογικό, γιατί, όπως τονίζουν, οι θέσεις των εμπλεκόμενων πλευρών εκκινούν από διαφορετική αφετηρία. Για παράδειγμα, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, εμφανίζεται τις τελευταίες ημέρες πεπεισμένος πως θα υπάρξει συνολική απόφαση για την Ελλάδα μέσα στον Μάιο και πως το ΔΝΤ θα συμμετάσχει στο πρόγραμμα. Και το παρελθόν έχει δείξει ότι όταν είναι πεπεισμένος για κάτι ο κ. Σόιμπλε κατά κανόνα επιβεβαιώνεται.

Aπό την πλευρά του, «απαραίτητη» χαρακτήρισε την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους ο επικεφαλής του Οικονομικού Συμβουλίου του Λευκού Οίκου, Τζέισον Φέρμαν, προειδοποιώντας ότι σε διαφορετική περίπτωση, η Ελλάδα δεν θα καταφέρει να εισέλθει σε «βιώσιμο δρόμο» ανάκαμψης. Σε συνέντευξή του στην γερμανική εφημερίδα Handelsblatt, ο Αμερικανός αξιωματούχος υποστήριξε ότι «η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους αυτή τη στιγμή, είναι το πλέον σημαντικό ζήτημα».

Χωρίς αυτή – συνέχισε – δεν θα βρούμε μία βιώσιμη λύση για τα προβλήματα της Ελλάδας. Στη συνέχεια, υπογράμμισε την ανάγκη εφαρμογής των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και άσκησης μίας «υπεύθυνης» δημοσιονομικής πολιτικής.

Την ίδια ώρα, μια αλληλουχία θετικών εξελίξεων, με πρώτη την επαναφορά του waiver, θα θέσει σε κίνηση η ολοκλήρωση της αξιολόγησης, με άμεσα οφέλη για τον τραπεζικό κλάδο σε επίπεδο ρευστότητας και κόστους χρήματος, καθώς και αποκατάστασης της εμπιστοσύνης. Οι τραπεζίτες αναμένουν ότι θα ανοίξει σταδιακά ο δρόμος για χαλάρωση των capital controls, με πρώτο βήμα την ελευθερία κινήσεων για το «νέο» χρήμα που θα μπαίνει στο σύστημα.

Η επαναφορά του waiver, την οποία έχει «υποσχεθεί» η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, έχει ως βάση ένα staff level agreement, αλλά δεν αποκλείεται το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ να αναμείνει και την ψήφιση από τη Βουλή των μέτρων που μένουν να νομοθετηθούν ώστε πιθανότερη ημερομηνία να είναι μετά το Eurogroup της 24ης Μαΐου, οπότε χωρίς αμφιβολία θα επικυρωθεί η συμφωνία.

Σε αυτή την περίπτωση η συνεδρίαση της 2ας Ιουνίου θα δώσει το «πράσινο φως» για την επαναφορά του waiver, της δυνατότητας δηλαδή να γίνονται κατ’ εξαίρεση δεκτά ελληνικά ομόλογα για την άντληση ρευστότητας απευθείας από την ΕΚΤ. Επόμενο βήμα θα είναι η ένταξη των ελληνικών κρατικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, κάτι που σχετίζεται πέραν της αξιολόγησης και με το χρέος, και την ανάλυση μάλιστα βιωσιμότητας του χρέους από την ΕΚΤ, δηλαδή τοποθετείται μετά το καλοκαίρι.

Πτώση εμφάνισε τέλος, τον Φεβρουάριο το ποσοστό ανεργίας στην Ελλάδα, σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής. Το εποχικά διορθωμένο ποσοστό ανεργίας διαμορφώθηκε στο 24,2% έναντι 25,8% τον Φεβρουάριο του 2015 και 24,4% τον Ιανουάριο του 2016. Το σύνολο των απασχολουμένων ανήλθε σε 3.625.262 άτομα, ενώ ο αριθμός των ανέργων σε 1.158.731 άτομα. Ο οικονομικά μη ενεργός πληθυσμός διαμορφώθηκε στα 3.277.146 άτομα.

Σε σχέση με τον Φεβρουάριο του 2015, οι απασχολούμενοι αυξήθηκαν κατά 86.015 άτομα (2,4%), ενώ οι άνεργοι μειώθηκαν κατά 70.220 άτομα (5,7%). Έναντι του Ιανουαρίου του 2016, οι απασχολούμενοι ενισχύθηκαν κατά 10.692 άτομα (0,3%), ενώ οι άνεργοι συρρικνώθηκαν κατά 7.524 άτομα (0,6%). Μεταξύ των δύο φύλων, το ποσοστό ανεργίας των γυναικών ανέρχεται στο 28,7% και των ανδρών στο 20,6% έναντι 29,8% και 22,6% αντίστοιχα, τον Φεβρουάριο του 2015.

Το μεγαλύτερο ποσοστό ανεργίας παρατηρείται στην ηλικιακή ομάδα 15-24 (51,4%) και ακολουθούν οι ηλιακές ομάδες 25-34 (31,6%) και 35-44 (21,4%). Όσον αφορά τη γεωγραφική κατανομή της ανεργίας, σε Ήπειρο και Δυτική Μακεδονία παρατηρείται το υψηλότερο ποσοστό (28,7%), ενώ ακολουθούν με 27,6% η Θεσσαλία, Στερεά Ελλάδα και 26,9% η Κρήτη.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.