Κάτω από τις 600 μονάδες το Χ.Α.

Kάτω από το τεχνικό όριο των 600 μονάδων υποχωρεί το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τον Γενικό Δείκτη να καταγράφει διευρυμένες απώλειες, υπό το βάρος των έντονων ρευστοποιήσεων και των πιέσεων στη μετοχή της Πειραιώς.

Συγκεκριμένα, αυτή την ώρα (12:03), ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί κατά 2,44% στις 593,98 μονάδες, σημειώνοντας το χαμηλότερο επίπεδο από το καλοκαίρι. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώνεται στα 20,31 εκατ. ευρώ. Ανοδικά κινούνται 17 μετοχές, πτωτικά 42 ενώ έξι παραμένουν αμετάβλητες.

Ο FTSE καταγράφει σημαντικές απώλειες 2,39% υποχωρώντας στις 175,76 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης ενισχύεται κατά 2,69% στις 40,48 μονάδες , παρά τις διευρυμένες απώλειες 30% της Τράπεζας Πειραιώς, ΠΕΙΡ-29,89% λόγω της εισαγωγής των νέων μετοχών της. Άνοδο κοντά στο 5,5% σημειώνει η Attica Bank, ΑΤΤ+7,28% ενώ Alpha, Eurobank και Eθνική ενισχύονται έως 3%.

Σημειώνεται ότι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ανακοίνωσε την παράταση της απαγόρευσης του short selling στις τράπεζες έως τις 21 Δεκεμβρίου.

Στο ταμπλό, η μετοχή του ΟΠΑΠ ΟΠΑΠ-3,97% υποχωρεί στο 4,13% , του ΟΛΠ ΟΛΠ-4,68% στο 4,54% , της Lamda Development ΛΑΜΔΑ-8,92% στο 8% , της Τέρνα Ενεργειακής στο 9,70% και της Viohalco στο 6,40%. Στον αντίποδα, ανοδο 1,56% σημειώνει η μετοχή της Jumbo

Υπενθυμίζεται ότι χθες, δημοσιεύθηκε στο Φύλλο της Κυβερνήσεως η υπουργική απόφαση για την άρση των περιορισμών στις χρηματιστηριακές συναλλαγές.

Πριν από λίγο, το διοικητικό συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) ενέκρινε την αποδέσμευση 2,71 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση της Εθνικής Τράπεζας ΕΤΕ-0,75% της Ελλάδας.

«Με την αύξηση κεφαλαίου της Εθνικής Τράπεζας, και οι τέσσερις συστημικές τράπεζες στην Ελλάδα θα πρέπει να είναι σε θέση να σταθούν στα πόδια τους και πάλι. Οι υγιείς τράπεζες διαδραματίζουν καίριο ρόλο στην οικονομική ανάκαμψη της χώρας, μέσω της παροχής νέων δανείων στις επιχειρήσεις. Η σημαντική συνεισφορά από τον ιδιωτικό τομέα έχει επίσης συμβάλει στην ενίσχυση της σταθερότητας του τραπεζικού τομέα, που αποτελούσε βασικό στόχο του τρίτου προγράμματος βοήθειας προς την Ελλάδα», δήλωσε ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ.

Μιλώντας το πρωί σε εκδήλωση στο Χρηματιστήριο Αθηνών, ο αντιπρόεδρος της Πειραιώς, Σταύρος Λεκκάκος υπογράμμισε ότι «η τράπεζα μετά την επιτυχή αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και με ισχυρότερη κεφαλαιακή θέση είναι έτοιμη να συμβάλει στην ανάπτυξη της οικονομίας, στην ενίσχυση των ΜΜΕ, στην εξεύρεση λύσης για τα κόκκινα δάνεια και στην παροχή ρευστότητας στην αγορά».

Παράλληλα, σημείωσε ότι πάνω από το 40% των μετοχών της Τράπεζας Πειραιώς ανήκει σε Έλληνες επενδυτές.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Χρηματιστηρίου, Σωκράτης Λαζαρίδης, δήλωσε ότι είναι σημαντική ημέρα για το Χρηματιστήριο, καθώς όπως συμβαίνει ιστορικά το ελληνικό τραπεζικό σύστημα συνεχίζει να παρέχει αυξημένη ρευστότητα στην αγορά.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.