Κατάργηση της έννοιας του «επαγγελματία επενδυτή» ζητει η αγορά

Κοινή επιστολή προς τον υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη, τον υφυπουργό Οικονομικών Γιώργο Μαυραγάνη και τη Γενική Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων Κατερίνα Σαββαΐδου απέστειλαν φορείς της αγοράς ζητώντας βελτιώσεις στο φορολογικό πλαίσιο που διέπει τις χρηματιστηριακές συναλλαγές.

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, το Χρηματιστήριο Αθηνών, ο ΣΜΕΧΑ και η Ελληνική Ένωση Τραπεζών ζητούν με την επιστολή τους την κατάργηση της έννοιας του «επαγγελματία επενδυτή» και την αποσύνδεση για τα φυσικά πρόσωπα των εσόδων από μεταβίβαση τίτλων από τη φορολόγηση με βάση τις διατάξεις για τα επιχειρηματικά κέρδη, ώστε να μην εφαρμοσθεί στους εν λόγω τίτλους το τεκμήριο της «συστηματικής διενέργειας επιχειρηματικών πράξεων».

Οι φορείς της αγοράς αναφέρονται σε μελέτη της Εrnst & Young σύμφωνα με την οποία η έννοια του «επαγγελματία επενδυτή» δεν απαντά σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα. Σύμφωνα με την υφισταμένη ελληνική νομοθεσία επαγγελματίας επενδυτής θεωρείται αυτός που:

α) πραγματοποίησε κατά μέσο όρο τουλάχιστον 10 συναλλαγές, συνολικής αξίας τουλάχιστον 250.000 ευρώ, ανά τρίμηνο, στη διάρκεια των τελευταίων τεσσάρων τριμήνων και

β) η αξία χαρτοφυλακίου των τίτλων αυτών του φορολογούμενου, οριζόμενου ως καταθέσεις μετρητών συν τίτλους, υπερβαίνει τις 500.000 ευρώ, σε μία τουλάχιστον χρονική στιγμή στη διάρκεια των τελευταίων τεσσάρων τριμήνων. Στην περίπτωση αυτή, ο επενδυτής φορολογείται συνολικά με 26%.

Ακόμη, με την επιστολή ζητείται η εφαρμογή του φόρου υπεραξίας στις μεταβιβάσεις τίτλων που αποκτώνται από την 1η/1/2014 και μετά με ταυτόχρονη θέσπιση της δυνατότητας προσαρμογής των τιμών κτήσης των μεταβιβαζόμενων τίτλων, ως αποτέλεσμα των εταιρικών πράξεων (split, διανομή μετοχών, κ.α.) που έχουν εκτελεσθεί μέχρι τη μεταβίβασή τους.

Στο ίδιο πλαίσιο ζητούν για το φόρο υπεραξίας τη θέσπιση επενδυτικά φιλικής διαδικασίας για την ικανοποίηση της υποχρέωσης των φυσικών προσώπων κατοίκων σε κράτος με το οποίο η Ελλάδα έχει υπογράψει Σύμβαση Αποφυγής Διπλής Φορολογίας, αλλά και σαφή επέκταση της απαλλαγής από τον φόρο υπεραξίας και για τα αλλοδαπά νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες χωρίς μόνιμη εγκατάσταση στην Ελλάδα.

Μεταξύ άλλων, οι φορείς της αγοράς ζητούν από τους κ.κ. Χαρδούβελη, Μαυραγάνη και Σαββαΐδου την απαλλαγή από το φόρο πωλήσεων και από το φόρο υπεραξίας των χρηματιστηριακών μεταβιβάσεων μετοχών ή μεριδίων, όπου κατά περίπτωση προβλέπεται, των Οργανισμών Συλλογικών Επενδύσεων και των Οργανισμών Εναλλακτικών Επενδύσεων, αλλά και την εξομοίωση της φορολογίας τόκων και υπεραξίας από εταιρικά ομόλογα, με το αντίστοιχο των ομολόγων και εντόκων γραμματίων του Ελληνικού Δημοσίου.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.