«Μαύρο» Πάσχα θα κάνουν οι ευρωαγορές

Σημαντικές απώλειες κατέγραψαν στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας τα κυριότερα χρηματιστήρια στην Ευρώπη, εν μέσω των ανησυχιών τόσο για την τιμή του πετρελαίου όσο και για τη νομισματική πολιτική των ΗΠΑ.

Συγκεκριμένα, ο βρετανικός δείκτης FTSE 100 υποχώρησε κατά 1,32% στις 6.117 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε απώλειες κατά 1,56% στις 9.851 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 κινήθηκε πτωτικά κατά 1,94% στις 4.338 μονάδες. Ο σύνθετος πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε απώλειες κατά 1,35% στις 335,48 μονάδες.

Σημειώνεται ότι τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια θα μείνουν κλειστά αύριο, Παρασκευή, λόγω της Μεγάλης Παρασκευής των Καθολικών.

Στο ταμπλό, οι μετοχές των Tullow Oil, Total και BP διολίσθησαν κατά 5,60% , 1,70% και 0,77% αντίστοιχα. Πτώση άνω του 4% εμφάνισε και η μετοχή της Anglo American. Από την πλευρά της, η μετοχή της Banco Popolare υποχώρησε κατά 4% στον απόηχο της συγχώνευσης με την Banca Popolare di Milano.

Το τελευταίο διάστημα, ολοένα και περισσότεροι τραπεζίτες της Federal Reserve αφήνουν «ορθάνοιχτο» το ενδεχόμενο αύξησης των επιτοκίων ακόμη και στη συνεδρίαση του Απριλίου, γεγονός που προκαλεί κύμα ανησυχίας στις διεθνείς αγορές και ιδίως, στις αναδυόμενες.

Στο μεταξύ, η τιμή του πετρελαίου συνεχίζει σε αρνητικό έδαφος, καθώς τα συμβόλαια WTI υποχωρούν κατά 1,38% στα 39,24 δολάρια και τα συμβόλαια Brent κατά 0,69% στα 40,17 δολάρια.

Στην Ιαπωνία, ο Nikkei 225 υποχώρησε κατά 0,64% στις 16.892 μονάδες, ενώ στη Νότια Κορέα, ο Kospi κατέγραψε πτώση κατά 0,46% στις 1.986 μονάδες. Στην Αυστραλία, ο ASX 200 σημείωσε απώλειες κατά 1,13% στις 5.084 μονάδες.

Στην Κίνα, το χρηματιστήριο της Σαγκάη διολίσθησε κατά 1,53% στις 2.964 μονάδες, ενώ το χρηματιστήριο της Σένζεν σημείωσε πτώση κατά 1,39% στις 498 μονάδες. Στο Χονγκ Κονγκ τέλος, ο Χανγκ Σενγκ κατέγραψε απώλειες κατά 1,41% στις 20.324 μονάδες.

Στα οικονομικά νέα της ημέρας, απροσδόκητη πτώση εμφάνισε τον Μάρτιο η μεταποιητική εμπιστοσύνη στη Γαλλία. Συγκεκριμένα, η επιχειρηματική εμπιστοσύνη στον κλάδο της μεταποίησης υποχώρησε στις 101 μονάδες έναντι 103 μονάδων τον Φεβρουάριο.

Οι αναλυτές ανέμεναν ότι ο μεταποιητικός δείκτης θα παρέμενε αμετάβλητος στις 103 μονάδες. Πτώση εμφάνισε και ο ευρύτερος δείκτης της επιχειρηματικής εμπιστοσύνης, ο οποίος περιλαμβάνει τους κλάδους της χονδρικής, των κατασκευών, της λιανικής και των υπηρεσιών.

Παράλληλα, δυσοίωνα είναι τα μηνύματα για το καταναλωτικό κλίμα στη Γερμανία, το οποίο τον Απρίλιο αναμένεται να σημειώσει επιβράδυνση. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον πρόδρομο δείκτη της GfK, το καταναλωτικό κλίμα αναμένεται να διαμορφωθεί στις 9,4 μονάδες έναντι 9,5 μονάδων τον Μάρτιο.

Την ίδια ώρα, σημαντική πτώση εμφάνισαν και οι τιμές εισαγωγών, καθώς παρουσίασαν πτώση κατά 5,7% έναντι του Φεβρουαρίου του 2015 και κατά 0,6% έναντι του Ιανουαρίου του 2016. Εξαιρουμένου του πετρελαίου, η ετήσια πτώση διαμορφώθηκε στο 2,8%. Οι τιμές εξαγωγών παράλληλα, υποχώρησαν κατά 1,2% έναντι του Φεβρουαρίου του 2015 και κατά 0,5% έναντι του Ιανουαρίου του 2016.

Ακόμη, καλύτερα του αναμενόμενου αποδείχθηκαν τα στοιχεία για τις λιανικές πωλήσεις στη Μεγάλη Βρετανία. Συγκεκριμένα, τον Φεβρουάριο κατέγραψαν πτώση κατά 0,2% έναντι αύξησης 2,3% τον Ιανουάριο. Οι αναλυτές ανέμεναν πτώση κατά 1%. Σε ετήσιο επίπεδο, οι πωλήσεις ενισχύθηκαν κατά 4,1% έναντι αύξησης 5,1% τον Ιανουάριο.

Τέλος, να προχωρήσουν στο σχέδιο συγχώνευσής τους αποφάσισαν οι Banca Popolare SC και Banca Popolare di Milano Scarl, λαμβάνοντας και το πράσινο φως από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Η συγχώνευση των δύο ιταλικών τραπεζών θα συνεπάγεται τη δημιουργία του τρίτου μεγαλύτερου τραπεζικού ομίλου στη χώρα.

Προϋπόθεση για την ολοκλήρωση της συμφωνίας συνιστά η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Banco Popolare SC κατά 1 δισ. ευρώ. Η χρηματιστηριακή αξία του κοινού ομίλου, βάσει των τρεχουσών τιμών, θα ανέρχεται στα 5,5 δισ. ευρώ.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.