Με το βλέμμα στις Βρυξέλλες το Χρηματιστήριο Αθηνών

Με το βλέμμα στις Βρυξέλλες και τη συνεδρίαση του Eurogroup εκκίνησε η σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών, με τους επενδυτές να προσδοκούν σε ένα θετικό νεύμα των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, το οποίο θα σηματοδοτήσει την έλευση των θεσμών στην Αθήνα.

Συγκεκριμένα, αυτή την ώρα (10.57), ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί κατά 0,67% στις 549,13 μονάδες, με τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης να καταγράφει πτώση κατά 0,80% στις 148,73 μονάδες. Ο τζίρος ανέρχεται στα 4,79 εκατ. ευρώ. Ανοδικά κινούνται 16 μετοχές, πτωτικά 24, ενώ 11 παραμένουν αμετάβλητες.

Ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει οριακές απώλειες κατά 0,10% στις 28,59 μονάδες, με τις τραπεζικές μετοχές να παρουσιάζουν μικτά πρόσημα. Η Εθνική υποχωρεί κατά 1,80% και η Eurobank κατά 0,91% ενώ αντίθετα, η Τρ. Πειραιώς ενισχύεται κατά 1,15% και η Alpha Bank ΑΛΦΑ-1,19% κατά 0,60%.

Στο ταμπλό, η μετοχή της ΕΥΔΑΠ ΕΥΔΑΠ-0,67% υποχωρεί σημαντικά κατά 3,60% ενώ ο Μυτιληναίος ΜΥΤΙΛ-2,22% καταγράφει πτώση κατά 1,95%. Στο 1,77% διαμορφώνονται οι απώλειες και για την Τέρνα Ενεργειακή. Στον αντίποδα, η μετοχή του ΟΛΠ ΟΛΠ+1,73% ενισχύεται κατά 1,75% και του Τιτάνα κατά 1,50%.

Στα οικονομικά νέα της ημέρας, την Τετάρτη ή την Πέμπτη αναμένεται η έλευση των επικεφαλής των θεσμών στην Αθήνα, σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Εργασίας, Γιώργου Κατρούγκαλου, στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.

Μάλιστα, ο Έλληνας υπουργός εκτίμησε ότι «πλέον βρισκόμαστε πολύ κοντά σε μία συμφωνία, η οποία θα επιτρέψει την κατάθεση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου εντός του Μαρτίου». Από την άλλη πλευρά, παραδέχθηκε ότι τα ακανθώδη ζητήματα, όπως το ποσοστό αναπλήρωσης και της εθνικής σύνταξης, παραμένουν «ανοιχτά».

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης και την εφαρμογή της μεταρρύθμισης του ασφαλιστικού, η κυβέρνηση θα προχωρήσει στο δεύτερο κεφάλαιο των μεταρρυθμίσεων του εργασιακού πεδίου, με έμφαση στην επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, δήλωσε ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος.

Να ζητούν αποδείξεις για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής προέτρεψε τους φορολογούμενους ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφωνας Αλεξιάδης που ανέφερε ότι τα νομοσχέδια για το πλαστικό χρήμα θα κατατεθούν άμεσα στη Βουλή. Παραδέχτηκε καθυστέρηση στην έναρξη υποβολής φορολογικών δηλώσεων και ανέφερε ότι γίνεται προσπάθεια να αυξηθούν οι δόσεις για τον φόρο εισοδήματος.

Κοινή επιτροπή για την περαιτέρω επεξεργασία της στρατηγικής που αφορά στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και τον συντονισμό για την ολοκλήρωση του σχετικού θεσμικού πλαισίου, αποφάσισαν να δημιουργήσουν τα υπουργεία Οικονομικών και Οικονομίας, καθώς και και η Τράπεζα της Ελλάδος. ΕΛΛ-0,22% Ο υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού Γιώργος Σταθάκης και ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, συναντήθηκαν την Παρασκευή, στην Τράπεζα της Ελλάδος, με τον διοικητή Γιάννη Στουρνάρα και υπηρεσιακούς παράγοντες της Τράπεζας.

Σε νέο κύκλο ύφεσης εισήλθε η ελληνική οικονομία το β’ εξάμηνο του 2015, σύμφωνα με την εβδομαδιαία έκθεση της Alpha Bank. Εξηγώντας την περιορισμένη υποχώρηση του ΑΕΠ έναντι των εκτιμήσεων, το οικονομικό δελτίο της τράπεζας υπογραμμίζει ότι οφείλεται στη σημαντική θετική συμβολή του εξωτερικού τομέα, κυρίως λόγω της ικανοποιητικής επιδόσεως του τουρισμού.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.