Με το βλέμμα στο EuroWorking Group το Χρηματιστήριο Αθηνών

Οριακά πτωτικά εκκινεί στη σημερινή συνεδρίαση το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους επενδυτές να αναμένουν την τηλεδιάσκεψη του EuroWorking Group για την εκταμίευση της δόσης των 7,5 δισ. ευρώ.
Αυτή την ώρα (10.52), ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί κατά 0,46% στις 645,51 μονάδες, με τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης να εμφανίζει πτώση κατά 0,46% στις 178,21 μονάδες. Ο τζίρος κινείται σε χαμηλά επίπεδα – και συγκεκριμένα στα 2,93 εκατ. ευρώ. Από το σύνολο των μετοχών, 19 ενισχύονται, 18 υποχωρούν και 15 διατηρούνται αμετάβλητες.
Ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει κέρδη κατά 1,18% στις 41,91 μονάδες, καθώς η Εθνική Τράπεζα ενισχύεται κατά 1,04%, η Τράπεζα Πειραιώς κατά 0,73%, η Alpha Bank κατά 1,56% και η Eurobank κατά 0,91%.
Στο ταμπλό, οι μετοχές των ΕΥΔΑΠ και ΜΕΤΚΑ διολισθαίνουν άνω του 1,50%, ενώ αντίθετα, η Lamda Development σημειώνει άνοδο κατά 2,25% και ο Μυτιληναίος κατά 1,40%. «Άλμα» άνω του 8% καταγράφει και η μετοχή του Ιασώ.
Στα της οικονομίας, το τυπικό κλείσιμο της αξιολόγησης και το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της δόσης των 7,5 δισ. ευρώ εντός του μηνός βρίσκονται στο τραπέζι του σημερινού EuroWorking Group. Από εκεί και πέρα, τα τελικά κείμενα αναμένεται να υποβληθούν στα κοινοβούλια των χωρών της Ευρωζώνης, που προβλέπουν ανάλογη διαδικασία έγκρισης, καθώς και στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, ο οποίος έχει και τον τελευταίο λόγο, αφού θα αποφασίσει και την εκταμίευση της δόσης των 7,5 δισ. ευρώ.
Την ίδια ώρα, με τα μάτια στραμμένα στην Αθήνα είναι από σήμερα και για μία εβδομάδα το ενδιαφέρον της παγκόσμιας ναυτιλίας. Τα Ποσειδώνια, η μεγαλύτερη διεθνής ναυτιλιακή έκθεση, ανοιγούν τις πύλες του στη μεγαλύτερη ναυτιλιακή ζώνη «πλοιοκτησίας» στον κόσμο, στο πλέγμα Αθήνας / Πειραιά, η οποία συνδέεται στενά με την εθνική ιδιοκτησιακή βάση της, σε αντίθεση με παρεμφερείς πλοιοκτητικές ζώνες, όπως της Σιγκαπούρης και του Λονδίνου, που προσελκύουν μία πλοιοκτητική βάση προερχόμενη από την υφήλιο.
Παράλληλα, τον φιλόξοδο στόχο να «προσγειώσουν» τα «κόκκινα» δάνεια στο 15% μεσοπρόθεσμα διατυπώνουν οι τράπεζες, με συνδυασμό ενεργότερης διαχείρισης και διαγραφών. Η πλήρης υλοποίηση του σχεδιασμού κάθε ομίλου θα ξεκινήσει περί τα τέλη του έτους, όταν θα έχει ολοκληρωθεί το νομοθετικό πλαίσιο και θα έχουν λειτουργήσει οι πρώτες πλατφόρμες διαχείρισης.
Τέλος, την αναγκαιότητα πρόκλησης ενός θετικού σοκ, ώστε η Ελλάδα να υπερβεί τις συνθήκες χαμηλής εγχώριας ζήτησης ελκύοντας άμεσες ξένες επενδύσεις, υπογραμμίζει η Alpha Bank, στο εβδομαδιαίο οικονομικό της δελτίο. Όπως εξηγούν οι αναλυτές της τράπεζας, οι νέες παρεμβάσεις στην άμεση και έμμεση φορολογία, καθώς και η αύξηση των εισφορών στην κοινωνική ασφάλιση, συμπιέζουν το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών. Κατά συνέπεια, η ιδιωτική κατανάλωση αναμένεται να σημειώσει κάμψη το 2016 και να επιστρέψει σε θετικό πρόσημο, με υποτονικό, ωστόσο, ρυθμό το 2017.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.