Μόλις 81.000 οφειλέτες έχουν δηλώσει ακατάσχετο λογαριασμό

Περιορισμένος είναι μέχρι στιγμής ο αριθμός των φορολογουμένων που έχει κάνει χρήση της ηλεκτρονικής εφαρμογής του υπουργείου Οικονομικών για τον ακατάσχετο λογαριασμό.

Αν και η εφαρμογή έχει τεθεί σε παραγωγική λειτουργία ήδη από τα τέλη Ιουνίου, μόλις το 2,5% των 3,38 εκατομμυρίων φορολογουμένων με ληξιπρόθεσμα χρέη προς την εφορία προχώρησε στη δήλωση του τραπεζικού του λογαριασμού.

Σε καθημερινή βάση η ειδική εφαρμογή της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων δέχεται περίπου 1.500 εγγραφές, με αποτέλεσμα ο αριθμός εκείνων που δήλωσαν τον ακατάσχετο λογαριασμό τους να ανέρχεται σε 81.000.

Σύμφωνα με τα «Νέα» πηγές της ΓΓΔΕ αποδίδουν τη συγκριτικά μειωμένη αποδοχή της εφαρμογής στο γεγονός ότι κάποιοι φορολογούμενοι είχαν ήδη δηλώσει μέσω τραπεζών -με υποβολή αίτησης στο πιστωτικό ίδρυμα- τους ακατάσχετους λογαριασμούς τους.

Πρόσθετο πρόβλημα προέκυψε και από την υποδομή της ηλεκτρονικής εφαρμογής. Όσοι επιχειρούν να μπουν στην ηλεκτρονική εφαρμογή διαπιστώνουν ότι, αφού δηλώσουν τον IBAN του λογαριασμού τους, θα πρέπει να εκτυπώσουν το αποδεικτικό της αίτησης, να το προσκομίσουν στην τράπεζά τους και μετά να ενεργοποιηθεί η προστασία από ενδεχόμενες κατασχέσεις.

Ωστόσο, η μεταβατική αυτή διαδικασία θα αλλάξει και από το Σεπτέμβριο θα υπάρχει πλήρης και ηλεκτρονική επικοινωνία της ΓΓΔΕ με τις τράπεζες για το ακατάσχετο τραπεζικών λογαριασμών και η διαδικασία θα γίνεται καθολικά αυτόματα.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.