Προς νέα κρίσιμη συνάντηση σε υψηλό επίπεδο την Παρασκευή στις Βρυξέλλες

Νέα σύνοδος σε υψηλό επίπεδο πρόκειται να πραγματοποιηθεί αύριο, Παρασκευή, το βράδυ στις Βρυξέλλες για να βρεθεί συμφωνία για την αποδέσμευση της οικονομικής βοήθειας προς την Αθήνα, όπως επιβεβαιώνουν αρκετές ευρωπαϊκές πηγές. Οι ίδιοι μάλιστα αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο εκτός από τους Τσίπρα-Γιούνκερ-Ντάισελμπλουμ στην νέα μακρά νύχτα για την Ελλάδα, να συμμετέχουν και άλλοι αξιωματούχοι, όπως ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι.

«Πρόκειται να γίνει την Παρασκευή», δήλωσε ευρωπαϊκή πηγή που γνωρίζει το θέμα, αφήνοντας να εννοηθεί ότι πρέπει να περιμένει κανείς και πάλι μια μακρά νύχτα διαπραγματεύσεων. Θα υπάρξει «πιθανόν μια νέα συνάντηση αύριο το βράδυ, αλλά αυτό μένει να επιβεβαιωθεί», δήλωσε άλλη ευρωπαϊκή πηγή που πρόσκειται στις συνομιλίες. «Είναι πιθανόν», δήλωσε τρίτη πηγή.

Πάντως ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς αν και επιβεβαίωσε ότι θα υπάρξει νέα τριμερής, είπε ότι «δεν είμαι σε θέση να επιβεβαιώσω κάποια συγκεκριμένη ημερομηνία».

«Μπορώ όμως να επιβεβαιώσω πως θα υπάρξει νέα συνάντηση τις επόμενες ημέρες», πρόσθεσε.

Με το χρόνο και την κατάσταση της ρευστότητας να πιέζει ασφυκτικά ενθαρρρυντικό είναι το μήνυμα από την ευρωζώνη ότι τα ακραία και επώδυνα μέτρα που ζητούν οι δανειστές τίθενται υπό συζήτηση, όπως οι απαιτήσεις για κατάργηση του ΕΚΑΣ για φέτος και αύξησης του ΦΠΑ κατά δέκα μονάδες στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος.

Βεβαίως πέραν αυτών, προφανώς στο κείμενο προτάσεων των δανειστών υπάρχουν και άλλες παράλογες -για μια χώρα με ανεργία 30%, 25% του πληθυσμού στα όρια της φτώχειας, βαθιά ύφεση, κτλ- απαιτήσεις.

Αυτό άλλωστε φάνηκε και από τη δήλωση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, μετά την πολύωρη συνάντηση με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, όπου του αποκάλυψε τις απαιτήσεις των δανειστών-πιστωτών, που όπως αποδεικνύεται μία συνταγή ξέρουν και αυτή εμπιστεύονται, αδιαφορώντας για τις οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες, αλλά και χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τον απολογισμό από την εφαρμογή των προγραμμάτων τους και των ιδεών τους στην Ελλάδα τα τελευταία πάντε χρόνια.

Οι προτάσεις των δανειστών περιέχουν σημεία που δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτά, όπως το κόψιμο του ΕΚΑΣ και αύξηση του ΦΠΑ στον ηλεκτρισμό κατά δέκα μονάδες, δήλωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός μετά τη συνάντηση με τον Γιούνκερ, με εμφανή στο ύφος του την απογοήτευση, αλλά και το σοκ από όσα άκουσε.

Προς το παρόν, «η πρόταση που έχει καταθέσει η ελληνική πλευρά παραμένει η μόνη ρεαλιστική και εποικοδομητική πρόταση στο τραπέζι», πρόσθεσε.

Το μόνο θετικό που κρατά ο κ. Τσίπρας, όπως είπε, από την χθεσινή συνάντηση ήταν η εποικοδομητική διάθεση που επιδεικνύει «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τουλάχιστον», όπως χαρακτηριστικά είπε, προκειμένου να καταλήξουμε πολύ σύντομα σε ρεαλιστική πρόταση.

Η καλή διάθεση της Επιτροπής επιβεβαιώνεται και από την σπουδή για νέα -τουλάχιστον- τριμερή συνάντηση με στόχο την άμβλυνση των διαφωνιών, αλλά και τη δήλωση του εκπροσώπου του Γιούνκερ, Μαργαρίτη Σχοινά, ότι στόχος των εμπλεκομένων στη διαπραγμάτευση είναι να επιτευχθεί «σωστή ισορροπία» που θα συνδυάζει τη δημοσιονομική βιωσιμότητα και σταθερότητα με την κοινωνική δικαιοσύνη. Αν όντως η δήλωση αυτή του κ. Σχοινά εκφράζει τις πραγματικές προθέσεις όλων των θεσμών τότε υπάρχει ελπίδα να βρεθεί η χρυσή τομή και να κλείσει συμφωνία.

Προς αυτή την κατεύθυνση δείχνουν άλλωστε και δηλώσεις αξιωματούχων της ευρωζώνης, αλλά και σχόλια-αναλύσεις τους διεθνούς Τύπου, που παρά το γεγονός ότι δεν βγήκε ασπρος καπνός από τη συνάντηση Τσίπρα-Γιούνκερ- Ντάισελμπλουμ -πώς άλλωστε θα ήταν δυνατόν μετά τη ψυχρολουσία που δέχθηκε ο έλληνας πρωθυπουργός από τις ιδέες-προτάσεις των δανειστών- επιμένουν ότι μια συμφωνία είναι εφικτή και προεξοφλούν ότι ό,τι είναι να γίνει θα γίνει άμεσα. Αυτό βεβαια δε σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι αποκλείουν κατηγορηματικά το ενδεχόμενο να μην υπάρξει συμφωνία και η Ελλάδα αλλά και η Ευρώπη να βρεθούν σε αχαρτογράφητα νερά, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Ενδεικτική η σημερινή δήλωση του Επιτρόπου Π.Μοσκοβισί. «Οι επόμενες ημέρες και ώρες είναι απολύτως καθοριστικές, αλλά είμαι αισιόδοξος επειδή όπου υπάρχει θέληση, βρίσκεται και τρόπος» είπε, όπως μεταδίδει το Reuters.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.