Νουί: Ισχυρότερες οι ευρωπαϊκές τράπεζες

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

Την ανθεκτικότητα των ευρωπαϊκών τραπεζών εξήρε η επικεφαλής του εποπτικού συμβουλίου της ΕΚΤ, Ντανιέλ Νουί, κατά την παρουσίαση του ετήσιου απολογισμού του SSM.

«Οι ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν καταστεί πιο ανθεκτικές απέναντι στους εξωτερικούς κινδύνους» σημείωσε η Νουί, τονίζοντας ότι ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας έχει αυξηθεί στο 13% από 9% το 2012.

Στη συνέχεια, επισήμανε ότι τα επαρκή επίπεδα κεφαλαίων και ρευστότητας ενδυναμώνoυν τις συστημικές τράπεζες, οι οποίες, σύμφωνα με την ίδια, βρίσκονται σε σαφώς καλύτερη θέση από ό,τι ήταν στην προ-κρίσης περίοδο.

Περιγράφοντας τις προκλήσεις του τραπεζικού τομέα, υποστήριξε ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος συνίσταται στην αναγκαιότητα προσαρμογής των ευρωπαϊκών τραπεζών στο νέο επιχειρηματικό μοντέλο, το οποίο χαρακτηρίζεται από τα εξαιρετικά χαμηλά επιτόκια.

Αναφερθείσα στο ενδεχόμενο κατάρρευσης μίας τράπεζας, η Νουί παρέπεμψε στους νέους κανονισμούς της ΕΚΤ, σημειώνοντας ότι το bail-in θα διαφυλάξει τους Ευρωπαίους φορολογούμενους, μοιράζοντας το κόστος της διάσωσης στους μετόχους και τους ομολογιούχους της υπό κατάρρευσης της τράπεζας.

«Στόχος μας είναι να επιβλέπουμε τον τραπεζικό κλάδο προκειμένου να αποκατασταθεί η συνολική τραπεζική εμπιστοσύνη» κατέληξε η επικεφαλής του εποπτικού μηχανισμού της ΕΚΤ.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.
Γίνετε μέλος στο κανάλι Magnesianews στο Messenger για όλες τις τελευταίες ειδήσεις.