Ξεκινούν οι διαδικασίες ενσωμάτωσης της Οδηγίας για την αγορά ενυπόθηκης πίστης στην ΕΕ

Να διασφαλίσει ότι ποτέ ξανά στο μέλλον δεν θα δημιουργηθούν δάνεια – παγίδες , όπως αυτά που χορηγήθηκαν στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες σε Ελβετικό φράγκο αποσκοπεί η Οδηγία 2014/17/ΕΕ (4-2-2014) για τη δημιουργία ενιαίας αγοράς ενυπόθηκης πίστης στην ΕΕ.

Με απόφαση του υπουργού Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη συστάθηκε επιτροπή που θα αναλάβει τη σύνταξη έως τις 30 Νοεμβρίου 2015 σχεδίου νόμου για τη μεταφορά της Οδηγίας 2014/17/ΕΕ στο Εθνικό Δίκαιο της Ελλάδας.

Σημειώνεται πως η Οδηγία 2014/17/ΕΕ στοχεύει στη δημιουργία ενιαίας αγοράς ενυπόθηκης πίστης, που θα ισχύει σε ολόκληρη την ΕΕ για όλα τα δάνεια που χορηγούνται σε καταναλωτές με σκοπό την αγορά κατοικίας καθώς και για όλα τα δάνεια που χορηγούνται σε καταναλωτές και εξασφαλίζονται με υποθήκη ή άλλη παρόμοια εγγύηση. Ο γενικός στόχος της οδηγίας είναι να διασφαλίσει την υπεύθυνη λειτουργία των αγορών ενυπόθηκης πίστης, ενισχύοντας, με τον τρόπο αυτό, την προστασία των καταναλωτών και συμβάλλοντας στη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

Με τους νέους κανόνες θα αντιμετωπιστούν προβλήματα όπως οι ανεύθυνες πρακτικές χορήγησης και λήψης δανείων, η παραπλανητική διαφήμιση και εμπορική προώθηση και η ανεπαρκής παροχή πληροφοριών πριν από τη σύναψη συμβάσεων.

Η Οδηγία άλλωστε προέκυψε μέσα από το πρόβλημα που κλήθηκαν αν αντιμετωπίσουν οι δικαστικές αρχές των κρατών μελών της ΕΕ, αλλά και άλλων χωρών της Ευρώπης, σχετικώς με τα δάνεια σε Ελβετικό φράγκο, όπου σε πολλές περιπτώσεις υπήρξε καταχρηστικότητα στους όρους, αλλά και παραπλάνηση των δανειοληπτών.

Η Οδηγία 2014/17/ΕΕ θεσπίζει όρους για τη διασφάλιση υψηλού επιπέδου επαγγελματισμού των πιστωτικών φορέων και των μεσιτών πιστώσεων, αρχές για την εμπορική προώθηση και διαφήμιση, υποχρεώσεις για την παροχή πληροφοριών πριν από τη σύναψη συμβάσεων, απαιτήσεις για την παροχή πληροφοριών σχετικά με τους μεσίτες πιστώσεων και για την παροχή πληροφοριών σχετικά με το χρεωστικό επιτόκιο, απαιτήσεις για την αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας του καταναλωτή, αλλά και υποχρεώσεις παροχής πληροφοριών από τον καταναλωτή.

Η νέα οδηγία θα ισχύσει πανευρωπαϊκά από το Φεβρουάριο του 2016.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.