Οι αγορές σήμερα: Μετά την κατάρρευση του χρυσού

Ο χρυσός έχει απολέσει το κύρος του ως ασφαλές καταφύγιο, γεγονός που τονίστηκε χθες, καθώς η συνεχιζόμενη ανοδική πορεία του δολαρίου υπονόμευσε το κίτρινο μέταλλο του οποίου η τιμή υποχώρησε έως και 5,5% στο χαμηλό των 1.082,35 USD, που αποτελεί χαμηλό πενταετίας.

Τα λοιπά πολύτιμα μέταλλα ακολούθησαν το παράδειγμα του χρυσού, με την πλατίνα να υποχωρεί κατά 2,9%, το παλλάδιο να σημειώνει πτώση 1,6% και τον άργυρο να υποχωρεί κατά 1,5%.

Εντωμεταξύ, οι ελληνικές τράπεζες ξανανοίγουν σήμερα (αν και συνεχίζουν να ισχύουν τα αυστηρά όρια ανάληψης και η απαγόρευση για μεταφορές στο εξωτερικό) και οι αγορές δεν έδωσαν ιδιαίτερη προσοχή στα νέα του Σαββατοκύριακου από τη Γερμανία, ότι η καγκελάριος Angela Merkel θα ήταν διατεθειμένη να συζητήσει ελάφρυνση των όρων αποπληρωμής του χρέους της Ελλάδας υπό την προϋπόθεση ότι η χώρα θα συμμορφωθεί με το έκτακτο πακέτο μεταρρυθμίσεων που ψήφισε την περασμένη εβδομάδα. Ωστόσο, οποιαδήποτε χαλάρωση των όρων δεν θα περιλαμβάνει κούρεμα ή μερική παραγραφή χρέους.

Με τους φόβους για Grexit να υποχωρούν, η προσοχή στρέφεται πλέον αλλού στην Ευρωζώνη, μεταξύ άλλων στη σημερινή δημοσίευση του λογαριασμού τρεχουσών συναλλαγών και στα αίτια της αναμενόμενης μικρής μείωσης των εξαγωγών.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, το πιεστικό ερώτημα είναι εάν η GBP θα μπορέσει να διατηρήσει τα πρόσφατα κέρδη μετά τη δημοσίευση της έκθεσης για την αγορά εργασίας την περασμένη εβδομάδα η οποία ήταν πιο ήπια από ό,τι αναμενόταν. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου των ΗΠΑ τηρεί στάση αναμονής καθώς η Fed εξετάζει την αύξηση των επιτοκίων.

Εξελίξεις στις Αγορές

Ασία

Η Κίνα αγόρασε 604 τόνους χρυσό από το 2009, κι έρχεται δεύτερη σε αγορές μετά τη Ρωσία, σύμφωνα με το ΔΝΤ
Η συνολική ποσότητα χρυσού που έχει στην κατοχή της κατατάσσει την Κίνα στην πέμπτη θέση παγκοσμίως
Το πολύτιμο μέταλλο υποχώρησε σε νέο χαμηλό πενταετίας στα 1.129,59 USD/ουγγιά
Η εταιρεία διαχείρισης κεφαλαίων BlackRock προβλέπει ότι το AUDUSD θα φτάσει στα 70 σεντ έως τέλος του έτους
Το ζεύγος σημείωσε νέο χαμηλό εξαετίας σήμερα, υποχωρώντας έως και τα 73,28 σεντ
Ο δείκτης Composite της Σαγκάης σημειώνει πτώση καθώς η ανάκαμψη των κινεζικών μετοχών περιορίζεται

Συνάλλαγμα

Τα τεχνικά στοιχεία για το EURUSD εξακολουθούν να εμφανίζουν πτωτική τάση, με τη στήριξη στο 1,0825 και μετά στο 1,0755.
Η αντίσταση του EURUSD διαμορφώνεται τώρα στο 1,0855/1,0880
Το USDJPY εβδομάδος at-the-money στο 6,80%, μειωμένο κατά 0,35%
Το XAUUSD εβδομάδος at-the-money στο 12,00%, αυξημένο κατά 0,30%

Από το TradingFloor

Βουτιά από τον χρυσό. «Μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα, η τιμή του χρυσού υποχώρησε έως και τα 1.082 USD/ουγγιά, πριν ανακάμψει στα 1.110 USD/ουγγιά περίπου» αναφέρει ο Thurai

Γρίφος τα κέρδη. «Έως το τέλος της εβδομάδας, θα έχουμε μια σαφή εικόνα σχετικά με το πώς θα διαμορφωθεί η τρέχουσα περίοδος αναφοράς κερδών στις ΗΠΑ» λέει ο Seagrave.

Απόψεις

Ο παράγοντας Fed

Επέστρεψε η διάθεση για ανάληψη κινδύνου, αναφέρει ο Kay Van-Petersen. Ωστόσο, ενώ η Fed επιστρέφει στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, θα πρέπει να παρακολουθούμε την Ελλάδα για λίγο καιρό ακόμη.

Η κανονικότητα κυριαρχεί

Δεν υπάρχουν άλλες αναταράξεις από την Ελλάδα (έτσι, ελπίζουμε) κι έτσι άλλα στοιχεία έρχονται στο προσκήνιο. Ειδικότερα, η κατάσταση της GBP, οι εξαγωγές της Ευρωζώνης και περαιτέρω αναμάσηση των φημών για τη Fed, δηλώνει ο James Picerno.

της Clare MacCarthy
Deputy Editor / TradingFloor.com

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.