Οι προτάσεις της ΕΣΕΕ για τις εργασιακές σχέσεις

Σειρά προτάσεων για τις εργασιακές σχέσεις κατέθεσε η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ) στη συνάντηση των κοινωνικών εταίρων με τον υπουργό Εργασίας για την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.

Οι προτάσεις της ΕΣΕΕ για τόνωση της απασχόλησης επικεντρώνονται:

Α. Στο μισθολογικό κόστος: Τα άμεσα μέτρα στα οποία πρέπει να προχωρήσουν για την τόνωση της απασχόλησης στο εμπόριο είναι τα ακόλουθα:
Επιδότηση της εργασίας στις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, σύμφωνα με την κατάταξη των επιχειρήσεων κατά κατηγορία αριθμού απασχολουμένων με το ισόποσο του επιδόματος ανεργίας.
Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για τους νεοπροσλαμβανόμενους στο εμπόριο με χαμηλή ασφαλιστική κατηγορία εισόδου στην εργασία.
Φορολογικά κίνητρα με τη δημιουργία αφορολόγητου αποθεματικού για την ενίσχυση ιδίως των μικρών επιχειρήσεων, ώστε να διατηρήσουν και να αυξήσουν το προσωπικό τους.

Β. Στο μη μισθολογικό κόστος: Παρά τις μειώσεις, το μη μισθολογικό κόστος εξακολουθεί να παραμένει υψηλό στην χώρα μας και να αποτελεί αντικίνητρο για την πρόσληψη επιπλέον εργαζομένων στο εμπόριο.
Για την τόνωση της απασχόλησης και την καταπολέμηση της καλπάζουσας ανεργίας, η ΕΣΕΕ έχει προτείνει συνολική μείωση 5% του μη μισθολογικού κόστους για τους συνεπείς επιχειρηματίες. Παράλληλα, προτείναμε την αναπλήρωση των απωλειών που θα προκύψουν για τα ασφαλιστικά ταμεία από την μείωση των εισφορών με την επιβολή ασφαλιστικού τέλους 1 τοις χιλίοις (1‰) επί του ετήσιου τζίρου των επιχειρήσεων, με βασική προϋπόθεση όμως να υπολογίζεται ως δαπάνη της επιχείρησης.

Γ. Στις στρατηγικές για την Τόνωση της Απασχόλησης μέσω ΟΑΕΔ: Η ΕΣΕΕ επανειλημμένα έχει εκφράσει τη θέση για επιδότηση της εργασίας αντί της ανεργίας.
Όπως σημειώνει η ΕΣΕΕ η υπογραφή παράτασης της ΕΓΣΣΕ και η διασφάλιση του επιδόματος γάμου, όπως ακριβώς παλαιότερα του 13ου και 14ου μισθού, είναι ενδεικτική δίκαιων και τολμηρών αποφάσεων, οι οποίες εμπεδώνουν την αμοιβαία εμπιστοσύνη μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων και ενισχύουν τη βελτίωση του οικονομικού κλίματος, κύριου παράγοντα εξόδου από την κρίση.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΣΕΕ Βασίλη Κορκίδη η διασφάλιση του θεσμού της ΕΓΣΣΕ και των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων στα προ κρίσης επίπεδα αποτελεί πάγια θέση του ελληνικού εμπορίου.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.