Οριακά ανοδικό το ξεκίνημα στο Χ.Α.

Στo θετικό κλίμα των προηγούμενων συνεδριάσεων εξακολουθεί να βρίσκεται το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους επενδυτές να έχουν στραμμένο το ενδιαφέρον τους τόσο στις τραπεζικές εξελίξεις, όσο και στη διαφαινόμενη εκταμίευση της υποδόσης του 1 δισ. ευρώ, η οποία αναμένεται είτε σήμερα, είτε αύριο.

Συγκεκριμένα, αυτή την ώρα (11:02), ο Γενικός Δείκτης ενισχύεται κατά 0,22% στις 624,46 μονάδες, με τον FTSE να καταγράφει άνοδο κατά 0,24% στις 183,40 μονάδες. Ο τζίρος ανέρχεται στα 17,63 εκατ. ευρώ. Ανοδικά κινούνται επτά μετοχές, πτωτικά έξι, ενώ πέντε παραμένουν αμετάβλητες.

Ο τραπεζικός κλάδος σημειώνει κέρδη κατά 1,67% στις 46,22 μονάδες, με τη μετοχή της Εθνικής να ενισχύεται κατά 2% καθώς σήμερα θα εξεταστούν οι προσφορές για την πώληση της τουρκικής θυγατρικής της, Finansbank. Άνοδο κοντά στο 3% καταγράφει και η Alpha Bank, ΑΛΦΑ+1,96% ενώ η Τράπεζα Πειραιώς ΠΕΙΡ+0,68% υποχωρεί οριακά κατά 0,34%. Κέρδη κοντά στο 1% για την Eurobank.

Στο ταμπλό, ξεχωρίζει η μετοχή του ΟΛΠ, ΟΛΠ+3,33% η οποία ενισχύεται κατά 4,76% καθώς σήμερα λήγει η προθεσμία υποβολής δεσμευτικών προτάσεων για την εξαγορά του πλειοψηφικού πακέτου (51+16%) του λιμένος Πειραιώς.

Η πλευρά του ΤΑΙΠΕΔ αναμένει από την κινεζική Cosco να καταθέσει οπωσδήποτε προσφορά, όπως άλλωστε έχει δεσμευτεί κατ’ επανάληψη στο παρελθόν η κινεζική κυβέρνηση, ενώ, παρά την ανησυχία των τελευταίων εβδομάδων, στο ελληνικό στρατόπεδο υπάρχει αισιοδοξία ότι στον διαγωνισμό τελικά θα συμμετάσχει και η θυγατρική της Maersk, η APM Terminal.

Όσον αφορά το αντίτιμο, επίσημες εκτιμήσεις δεν γίνονται, αλλά στην κυβέρνηση αναμένουν για το 67% των μετοχών του ΟΛΠ οι προσφορές να κυμανθούν ανάμεσα στα 350 και τα 400 εκατ. ευρώ.

Άνοδο σημειώνει και η μετοχή του Μυτιληναίου (1,93%), όπως και του Ελλάκτωρ ΕΛΛΑΚΤΩΡ+0,70% (2,80%). Στον αντίποδα απώλειες της τάξης του 1% εμφανίζουν Τιτάν και Motor Oil.

Την ίδια ώρα, να ολοκληρωθεί με επιτυχία η σημερινή συνεδρίαση του Euro Working Group ώστε να εκταμιευτεί η υποδόση του 1 δισ. ευρώ επιθυμεί η κυβέρνηση, καθώς εκτός από την ταμειακή ρευστότητα, θα εξασφαλίσει και λίγο χρόνο ώστε να ανασυνταχθεί και να προετοιμαστεί για τη σκληρή διαπραγμάτευση του Ιανουαρίου.

Η επάνοδος των δανειστών αναμένεται στις 18 Ιανουαρίου. Στα ήδη γνωστά μέτωπα του φορολογικού και -κυρίως- του ασφαλιστικού προστέθηκε άλλο ένα και αυτό έχει να κάνει με το «ξεσκόνισμα» του προϋπολογισμού του 2016. Διαρροές από την πλευρά των δανειστών, εμφανίζουν τους τέσσερις θεσμούς να αμφισβητούν το κατά πόσο μπορούν να επιτευχθούν οι στόχοι που ενσωματώνει ο προϋπολογισμός χωρίς την επιβολή νέων μέτρων.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.