Πάνω από 60% η πτώση του τζίρου στο κρασί

Καθίζηση του τζίρου, διπλή απώλεια δημοσίων εσόδων από ΦΠΑ και εισόδημα, παράνομη διακίνηση είναι ο απολογισμός στα οινοποιεία, δύο μόλις μήνες μετά την επιβολή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο κρασί, όπως υποστηρίζει η Κεντρική Συνεταιριστική Ενωση Αμπελοοινικών Προϊόντων (ΚΕΟΣΟΕ).
Συγκεκριμένα, τα πρώτα στοιχεία που επεξεργάζεται η ΚΕΟΣΟΕ αποδεικνύονται δυσμενέστερα από τις αρχικές προβλέψεις, καθώς η συντριπτική πλειονότητα των οινοποιείων καταγράφει πτώση του τζίρου πάνω από 60%, ενώ ταυτόχρονα η ρευστότητά τους είναι ανύπαρκτη, ώστε να μπορούν να καταβάλλουν τον ΕΦΚ.
Σημειώνεται ότι σήμερα δραστηριοποιούνται στην αγορά περί τα 900 οινοποιία, ενώ ο εκτιμώμενος συνολικός τζίρος κυμαίνεται στα 360 εκατ. ευρώ.
Οπως εξηγούν παράγοντες της αγοράς, η πτώση του τζίρου αφορά κυρίως τις πωλήσεις στο χονδρεμπόριο, καθώς η επιβολή ΕΦΚ οδηγεί σε μεγάλη αύξηση του κόστους πρώτης ύλης του παραγωγού.
Σημειώνεται ότι σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, ο παραγωγός άνω των 100 τόνων, μόνο αφού καταβάλει το φόρο έχει δικαίωμα να το εμφιαλώσει ή να το διαθέσει χύμα σε άλλους εμφιαλωτές. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι για μια παραγωγή 200 τόνων ο ΕΦΚ κυμαίνεται στις 40.000 ευρώ (200.000 λίτρα x 0,20 ευρώ/λιτ).
Επίσης, παρατηρείται εκτεταμένη «μαύρη» διακίνηση κρασιών, χωρίς παραστατικά και συνεπώς με χαμηλότερες τιμές.
Η έκρηξη της παράνομης διακίνησης οδηγεί το ελληνικό Δημόσιο σε απώλεια εσόδων από πολλαπλές πηγές, αφού δεν θα εισπραχθεί ούτε ο ΕΦΚ ούτε ο ΦΠΑ και εν τέλει ούτε ο φόρος εισοδήματος, οδηγώντας τα προσδοκώμενα έσοδα σε συνολικό αρνητικό πρόσημο.
Παράλληλα, η Ενωση κρούει το κώδωνα του κινδύνου, καθώς «η δυσχερής θέση στην οποία έχουν περιέλθει αναγκάζει τα οινοποιεία είτε να σχεδιάζουν απολύσεις προσωπικού είτε να προχωρήσουν σε ελαστικές μορφές εργασίας».

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.