Παρακάμπτονται οι διαγωνισμοί στο Κτηματολόγιο

Μια ενδιαφέρουσα πρόταση, η οποία, εφόσον υλοποιηθεί, θα εξοικονομήσει χρόνο και χρήμα, επιτυγχάνοντας ολοκλήρωση του Κτηματολογίου και δημιουργία Περιουσιολογίου μέχρι το 2017, εμπεριέχουν οι προτάσεις του υπουργείου Οικονομικών που κατατέθηκαν στους θεσμούς.
Προτείνεται η σύνδεση του Κτηματολογίου με τα στοιχεία που δηλώνουν οι φορολογούμενοι στο Ε9, συνοδεία του κατάλληλου χάρτη, ώστε να επιτευχθεί άμεση αποτύπωση των δικαιωμάτων σε περιουσία. Από τα στοιχεία αυτά δομείται ταυτόχρονα και το Περιουσιολόγιο. Με τον τρόπο αυτό παρακάμπτεται ένα σημαντικό κομμάτι της σημερινής διαδικασίας και συγκεκριμένα η συλλογή δηλώσεων ιδιοκτησίας σε κάθε πόλη και χωριό και μένει η ανάρτηση των δηλώσεων για τον έλεγχο των στοιχείων.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, για να ολοκληρωθεί το Κτηματολόγιο με την υφιστάμενη διαδικασία λείπουν περίπου 220 εκατ. ευρώ.
Αν προχωρήσει η εν λόγω πρόταση, το ποσό που θα είναι αναγκαίο καλύπτεται και με το παραπάνω από τα 35 ευρώ που καταβάλλει ο πολίτης ούτως ή άλλως για κάθε ιδιοκτησία που καταγράφεται στο Κτηματολόγιο. Συγκεκριμένα, υπολογίζεται ότι μένουν να καταγραφούν περί τα 25 εκατ. δικαιώματα σε ακίνητα, οπότε το ποσό που θα εισπραχθεί θα είναι της τάξεως των 875 εκατ. ευρώ.
Ο αντίλογος που αναπτύσσεται και προέρχεται κυρίως από μηχανικούς τοπογράφους είναι ότι τα στοιχεία δεν θα είναι ακριβή ως προς τα γεοχωρικά δεδομένα. Η απάντηση που δίνεται είναι πως αυτό θα συμβεί εν τέλει κατά τη φάση του ελέγχου. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο πλαίσιο αυτό συζητείται η αρμοδιότητα του Κτηματολογίου να περάσει από το υπουργείο Περιβάλλοντος στο υπουργείο Οικονομικών.
Οπως έχει γράψει σε ρεπορτάζ της η «Ν», οι διαδικασίες για την ολοκλήρωση του Κτηματολογίου έχουν ουσιαστικά κολλήσει, καθώς δεν έχει εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση.
Ταυτόχρονα οι διαγωνισμοί για το υπόλοιπο των δικαιωμάτων βρίσκονται στον αέρα, καθώς μέρος της διοίκησης της ΕΚΧΑ (Εθνικό Κτηματολόγιο Χαρτογράφηση) προτείνει την ακύρωση και επαναπροκήρυξη των 22 εκ των 28 συνολικά διαγωνισμών που έφθασαν μέχρι το σημείο του ανοίγματος και αξιολόγησης των προσφορών.
Υπό αυτές τις συνθήκες η εκτίμηση είναι ότι το Κτηματολόγιο δεν πρόκειται να ολοκληρωθεί μέχρι το 2020 όπως είχε δεσμευτεί η προηγούμενη κυβέρνηση και κυρίως η χώρα θα καθυστερήσει περαιτέρω να βάλει τάξη στα θέματα της περιουσίας των πολιτών.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.