Ποσό 10 δισ. ευρώ αφορά σε πρώτη φάση το αίτημα στην ΕΚΤ για τον ELA

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

Αργά το βράδυ, σήμερα, Τετάρτη ή αυριο το πρωί αναμένεται η απόφαση της ΕΚΤ επί του αιτήματος να μπορούν οι ελληνικές τράπεζες να αντλήσουν ρευστότητα, αν κριθεί αναγκαίο, από την Τράπεζα της Ελλάδος μέσω του Έκτακτου Μηχανισμού Παροχής Ρευστότητας (Emergency Liquidity Assistance-ELA).

Βάσει πληροφοριών το αίτημα που κατέθεσε η ΤτΕ, αφορά τη δυνατότητα διάθεσης στις τράπεζες ποσού 10 δισ. ευρώ σε πρώτη φάση, με την προοπτική να μπορεί να φτάσει τα 40 δισ. ευρώ.

Το σχετικό αίτημα υποστηρίζει στη συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΚΤ, ο διοικητής της Τράπεζα της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος αναμένεται να ενημερώσει τους ομολόγους του και για τις εξελίξεις στην ελληνική οικονομία και το χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας.

Σημειώνεται πως Alpha Bank και Eurobank ζήτησαν προληπτικά να ανοίξει γραμμή πίστωσης μέσω του ELA, ωστόσο η Τράπεζα της Ελλάδος έχει ζητήσει η πρόσβαση στο μηχανισμό να αφορά το σύνολο των συστημικών τραπεζών, φοβούμενη περαιτέρω επιδείνωση της ρευστότητας, λόγω της φυγής καταθέσεων, των επικείμενων εκδόσεων εντόκων γραμματίων του Δημοσίου, αλλά και λόγω των εξελίξεων που αφορούν στο ελβετικό φράγκο.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.
Γίνετε μέλος στο κανάλι Magnesianews στο Messenger για όλες τις τελευταίες ειδήσεις.