Πρετ: Η ΕΚΤ απέτρεψε τον αποπληθωρισμό

Των νομισματικών μέτρων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας υπεραμύνθηκε ο Πίτερ Πρετ, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ, σημειώνοντας ότι εξαιτίας αυτών των παρεμβάσεων απετράπη ο κίνδυνος του αποπληθωρισμού και στηρίχθηκε η ευρωπαϊκή οικονομία.
Σε άρθρο του στη γερμανική εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung, ο Ευρωπαίος τραπεζίτης επανέλαβε ότι στόχος της ΕΚΤ παραμένει η ανάκαμψη του πληθωρισμού στα επίπεδα του 2% προσθέτοντας ότι η πτώση των τιμών υπονομεύει τις επενδύσεις και τη βελτίωση της οικονομίας.
Στη συνέχεια, προειδοποίησε για τους κινδύνους που απορρέουν από τον αποπληθωρισμό, σημειώνοντας ότι η ΕΚΤ, σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, θα χάσει τον έλεγχο επί των επιτοκίων δανεισμού. «Εφόσον ο πληθωρισμός διατηρηθεί επί μακρόν διάστημα σε υποτονικά επίπεδα, τότε ο κίνδυνος του αποπληθωρισμού είναι σημαντικός» εκτίμησε ο Πρετ.
Στο απαισιόδοξο κλίμα συμβάλλει και η κλιμακούμενη πτώση στην τιμή του πετρελαίου, η οποία εντείνει τις ανησυχίες, πρόσθεσε σχετικά.
Από την άλλη πλευρά, κατέληξε ο Πρετ, τα νομισματικά μέτρα της ΕΚΤ συνεπάγονται τη μείωση του χρηματοδοτικού κόστους για επιχειρήσεις και νοικοκυριά, διευκολύνοντας την ανάπτυξη της οικονομίας

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.