Προς ολοκλήρωση, σε τεχνικό επίπεδο, η αξιολόγηση

Στην αποψινή συνεδρίαση της Ομάδας Εργασίας (EWG) του Eurogroup, που θα αρχίσει στις 18:00 τοπική ώρα (19:00 ώρα Ελλάδας) αναμένεται να ολοκληρωθεί σε τεχνικό επίπεδο η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος.

Σύμφωνα με κοινοτικές πηγές, στις Βρυξέλλες, οι τεχνοκράτες της Ευρωζώνης θα ολοκληρώσουν σήμερα τις συζητήσεις τόσο για το πακέτο των 5,4 δισ. ευρώ για το οποίο υπήρχε ήδη συμφωνία από την προηγούμενη εβδομάδα και επιβεβαιώθηκε στο Εurogroup της περασμένης Δευτέρας, όσο και στον προληπτικό μηχανισμό των 3,6 δισ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος του Εurogroup, Γερούν Ντέισελμπλουμ, είχε δηλώσει τη Δευτέρα σε σχέση με τον προληπτικό μηχανισμό, ότι οι θεσμοί συμφώνησαν καταρχήν στη βάση της ελληνικής πρότασης, ενώ ζήτησαν ορισμένες τροποποιήσεις σχετικά με την αυτόματη λειτουργία του εν λόγω μηχανισμού.

Οι ίδιες πηγές διευκρίνιζαν ότι η Ομάδα Εργασίας θα αρχίσει απόψε και τη συζήτηση για το χρέος, στην οποία συμμετέχουν επίσης η Κομισιόν και ο Ευρωπαϊκό Μηχανισμός Σταθερότητας (ΕΜΣ). Η συζήτηση θα γίνει στη βάση των εναλλακτικών προτάσεων που έχει υποβάλει ο ΕΜΣ και οι οποίες προβλέπουν μεταξύ άλλων επιμηκύνσεις των περιόδων χάριτος και αποπληρωμής των δανείων, διατήρηση των επιτοκίων στα σημερινά χαμηλά επίπεδα, καθώς και τη δυνατότητα εξαγοράς από το ΕΜΣ μέρους των δανείων του ΔΝΤ, που έχουν συναφθεί με ψηλότερο επιτόκιο από εκείνο των Ευρωπαίων.

Οι προτάσεις του ΕΜΣ δεν δεσμεύουν τα κράτη μέλη, απλώς θα συμβάλουν στη διαμόρφωση της τελικής πρότασης προς το Εurogroup της 24ης Μαίου.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.