Πως η Ρωσία επηρεάζει τον πληθωρισμό της ευρωζώνης

Το ρωσικό εμπάργκο στις εισαγωγές από την Ευρωπαϊκή Ένωση και η κατάργηση των ποσοστώσεων γαλακτοπαραγωγής της ΕΕ αποτελούν παράγοντες που σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα επιδρούν σημαντικά στον πληθωρισμό της ζώνης του ευρώ.

Σε έκθεση της ΕΚΤ αναφέρεται πως ένας έκτακτος παράγοντας που επηρεάζει σήμερα τον πληθωρισμό των τιμών των ειδών διατροφής, επεξεργασμένων και μη στην ευρωζώνη, είναι το γεγονός ότι η Ρωσία απαγόρευσε τις εισαγωγές από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η ρωσική απαγόρευση τέθηκε σε ισχύ στα μέσα του 2014 και όπως αναφέρει η ΕΚΤ «ενδέχεται να απέτρεψε μια μεγαλύτερη ανάκαμψη των τιμών των ειδών διατροφής».

Μάλιστα, οι αναλυτές της κεντρικής τράπεζας σημειώνουν πως αποσπασματικές ενδείξεις της περιόδου αυτής υποδήλωναν αρνητική επίδραση στις τιμές μη επεξεργασμένων ειδών διατροφής όπως τα μήλα και επεξεργασμένων ειδών διατροφής όπως τα γαλακτοκομικά προϊόντα.

«Με την παράταση του εμπάργκο της Ρωσίας και των μέτρων στήριξης, οι παράγοντες αυτοί θα εξακολουθήσουν να συμπιέζουν τις τιμές των μη επεξεργασμένων ειδών διατροφής», αναφέρει η έκθεση.

Παράλληλα, τονίζεται πως η πρόσφατη κατάργηση των ποσοστώσεων γαλακτοπαραγωγής της ΕΕ αποτελεί έκτακτο παράγοντα που επηρέασε ειδικότερα τις τιμές των γαλακτοκομικών προϊόντων. Τα τελευταία έτη, εν αναμονή της κατάργησης αυτών των ποσοστώσεων, οι γαλακτοπαραγωγοί της ΕΕ αύξησαν την παραγωγή τους που προορίζεται για τις παγκόσμιες εξαγωγικές αγορές και συνεπώς είναι περισσότερο εκτεθειμένοι στις μεταβολές της παγκόσμιας ζήτησης.

Σήμερα, ο αυξημένος ανταγωνισμός και η υπερβάλλουσα προσφορά λόγω της χαμηλότερης ζήτησης εκ μέρους της Ρωσίας και ορισμένων αναδυόμενων οικονομιών συμπιέζουν τις τιμές. «Εάν δεν ενισχυθεί η παγκόσμια ζήτηση, μέρος των καθοδικών πιέσεων στον πληθωρισμό των τιμών των ειδών διατροφής είναι πιθανό να εξαλειφθεί μόνο σταδιακά», σημειώνεται στην έκθεση.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.