Ράλι ανόδου προκάλεσε στις ευρωαγορές ο Ντράγκι

Μίνι ράλι προκάλεσε στις ευρωαγορές η δήλωση του επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, ότι θα επανεξεταστεί το Δεκέμβριο η νομισματική χαλάρωση, καθώς άφησε για ακόμη μία φορά την αίσθηση στην αγορά ότι θα υπάρξει πιθανόν αύξηση του προγράμματος αγοράς τίτλων.

Ειδικότερα, ο βρετανικός δείκτης FTSE 100 ^FTSE+0,44% ενισχύθηκε κατά 0,44% στις 6.376 μονάδες, ο γερμανικός DAX ^GDAXI+2,48% κατέγραψε άνοδο 2,48% στις 10.491 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 ^FCHI+2,28% έκλεισε ανοδικά κατά 2,28% στις 4.802 μονάδες.

Ο σύνθετος πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε κέρδη 2,03% στις 369,99 μονάδες, με όλους τους επιμέρους δείκτες του να κλείνουν θετικά.

Σύμφωνα με τον Ντράγκι, ήδη έχουν αρχίσει να διαφαίνονται τα θετικά σημάδια της χαλαρής νομισματικής πολιτικής, καθώς ΑΕΠ της Ευρωζώνης αυξήθηκε κατά 0,4% το β’ 3μηνο του 2015. Το πρόγραμμα αγοράς τίτλων (QE) της ΕΚΤ θα διαρκέσει έως τον Σεπτέμβριο του 2016, αλλά εάν οι συνθήκες το απαιτήσουν θα παραταθεί. Άλλωστε ο σχεδιασμός προσφέρει ευελιξία στο συμβούλιο, ανέφερε ο Ντράγκι.

Στο ταμπλό, η Novozymes σημείωσε κέρδη 11%, παρά το γεγονός ότι υποβάθμισε ελαφρώς το Outlook για τα μεγέθη του έτους. Η εταιρεία όμως ανακοίνωσε καλύτερα του αναμενομένου αποτελέσματα για το τρίτο τρίμηνο του έτους.

Επίσης, κέρδη 5,2% σημείωσε η Pernod Ricard, καθώς ανακοίνωσε αύξηση 3% στις πωλήσεις του τρίτου τριμήνου, παρά το γεγονός ότι οι επιδόσεις της στην Κίνα δεν ήταν ικανοποιητικές.

Στον αντίποδα, η Publicis σημείωσε απώλειες 7%, μετά την ανακοίνωση ότι μειώνει το στόχο της αύξησης των πωλήσεων για το έτος στο 1%, από 2,5% νωρίτερα, εξαιτίας της καθυστέρησης ορισμένων εργασιών.

Νωρίτερα έγινε επίσης γνωστό ότι η ΕΚΤ διατήρησε αμετάβλητο στο ιστορικό χαμηλό του 0,05% διατήρησε το βασικό της επιτόκιο, επιβεβαιώνοντας τις προσδοκίες της αγοράς.

Στα οικονομικά στοιχεία της ημέρας, η ανεργία στην Ισπανία μειώθηκε στο 21,2% το τρίτο τρίμηνο του έτους, φτάνοντας στο χαμηλότερο επίπεδο από τις αρχές του 2011. Οι αναλυτές, μάλιστα, ανέμεναν να μην υποχωρήσει κάτω από το επίπεδο του 21,9%.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.