ΣΕΤΕ: Όχι στις παράλογες απαιτήσεις των δανειστών για τον ΦΠΑ

«Όχι» στις παράλογες, όπως τις χαρακτήρισε, απαιτήσεις των δανειστών «που ζητούν υπέρογκες αυξήσεις στον ΦΠΑ» είπε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), το προεδρείο του οποίου από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο.

Ο κ. Παυλόπουλος ευχήθηκε η φετινή τουριστική περίοδος να είναι τελικά καλύτερη και από την προηγούμενη, γιατί όπως είπε και ο ίδιος ο κλάδος έχει κάνει εξαιρετική δουλειά προετοιμασίας, αλλά και διότι το έχει πολύ ανάγκη η ελληνική οικονομία.

Απαντώντας ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ Ανδ. Ανδρεάδης σημείωσε ότι ο τουρισμός έχει σηκώσει μανίκια και «στηρίζει την προσπάθειά σας, την προσπάθεια του Πρωθυπουργού να επιτευχθεί η συμφωνία με τους δανειστές».

«Θα βάλουμε πλάτη στο μέτρο του δυνατού να στηρίξουμε, ώστε ο τελευταίος πυλώνας που λειτουργεί να βοηθήσει όσο μπορεί, με στόχο να δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας, να πάμε ακόμα πιο καλά, αρκεί, βέβαια, να βοηθηθούμε και στις παράλογες απαιτήσεις των δανειστών που ζητούν υπέρογκες αυξήσεις στον ΦΠΑ που μας κάνουν μη ανταγωνιστικούς» πρόσθεσε.

«Η διαπραγμάτευση που γίνεται είναι ουσιαστική και πρέπει να είναι ουσιαστική γιατί βοηθάει και την προσπάθεια που εσείς κάνετε» ανταπάντησε, μεταξύ άλλων, ο κ. Παυλόπουλος.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο κ. Ανδρεάδης εξήγησε ότι ο ΦΠΑ που αφορά στο εξαγόμενο πακέτο, το οποίο περιλαμβάνει κατά 75% διαμονή και 25% εστίαση, πρέπει να κινείται στον μέσο όρο των βασικών ανταγωνιστριών χωρών, δηλαδή, της Ισπανίας, Ιταλίας, Πορτογαλίας και Κύπρου.

Όπως είπε, αν ικανοποιηθεί η απαίτηση των δανειστών για υπερδιπλασιασμό του ΦΠΑ, αυτό θα σημαίνει ότι ο τουρισμός θα βγει εκτός ανταγωνισμού και θα υποστεί τεράστια, ίσως και ανήκεστο βλάβη.
Σύμφωνα με τον κ. Ανδρεάδη, το ότι θα εφαρμοστεί από Οκτώβριο δεν σημαίνει τίποτα γιατί τα πακέτα της επόμενης τουριστικής περιόδου τώρα σχεδιάζονται και πωλούνται.

Σημείωσε μάλιστα ότι η μεγαλύτερη βλάβη δεν θα γίνει στις μεγάλες ξενοδοχειακές αλυσίδες, όπως φαντάζονται κάποιοι, αλλά θα τσακίσει τις επιχειρήσεις μικρού και μεσαίου μεγέθους που είναι έρμαιο των tour operators και τις μικρές επιχειρήσεις που ζουν από τη δευτερογενή τουριστική αλυσίδα του τουρισμού.

Αυτές, όπως είπε, είναι αδύνατον να απορροφήσουν την αύξηση του ΦΠΑ και είναι μαθηματικά βέβαιο ότι θα χαθούν περισσότερες από 200.000 θέσεις εργασίας από το 2016 και μετά.

Πρόκειται για ένα τεράστιο υφεσιακό μέτρο στο οποίο οι δανειστές οδηγούν τη χώρα καταστρέφοντας τον τελευταίο όρθιο πυλώνα της ελληνικής οικονομίας, πρόσθεσε.

Καταλήγοντας, τόνισε ότι ο ΣΕΤΕ αλληλέγγυος και θετικός με τις προσπάθειες του Πρωθυπουργού, ενώ επισημάινοντας ότι το πρόβλημα δεν είναι η αύξηση του ΦΠΑ αλλά η εισπραξιμότητα του, έκανε γνωστό ότι δεσμεύτηκε προσωπικά στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι οι επιχειρηματίες του τουρισμού έχουν έτοιμο σχέδιο: «Θα εντοπίσουμε και θα καταγγείλουμε κάθε παράνομο κατάλυμα και θα εισπράξουμε στο 100% το ΦΠΑ μέσω των καρτών».

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.