Σημαντική πτώση στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Με σημαντικές απώλειες έκλεισαν τελικά οι ευρωπαϊκοί δείκτες, καθώς η αναβολή για τις αρχές του επόμενου έτους της αναθεώρησης της νομισματικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, απογοήτευσε τους επενδυτές.

Ειδικότερα, ο βρετανικός δείκτης FTSE 100 ^FTSE-0,56% υποχώρησε κατά 0,56% στις 6.679 μονάδες, ο γερμανικός DAX ^GDAXI-1,21% κατέγραψε απώλειες 1,21% στις 9.851 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 ^FCHI-1,55% έκλεισε με απώλειες 1,55% στις 4.324 μονάδες.
Ο σύνθετος πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 σημείωσε απώλειες 1,25% στις 344,97 μονάδες.
Νωρίτερα σήμερα, ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, δίνοντας μία ένδειξη για τις προθέσεις του δ.σ. αναφορικά με την ανάληψη ή όχι περαιτέρω δράσης, ανέφερε ότι η επανεξέταση της νομισματικής πολιτικής θα πραγματοποιηθεί στις αρχές του επόμενου έτους, ώστε να ληφθούν υπόψιν τα νέα δεδομένα από την οικονομία. Ωστόσο, από τις αγορές αυτή η δήλωσε έγινε δεκτή με σκεπτικισμό, την ώρα μάλιστα που οι προοπτικές για την οικονομία της Ευρωζώνης επιδεινώνονται.

Επίσης, η ΕΚΤ διατήρησε αμετάβλητο στο ιστορικό χαμηλό του 0,05% το βασικό της επιτόκιο, ενώ και η Τράπεζα της Αγγλίας ανακοίνωσε τη διατήρηση του επιτοκίου της στο ιστορικό χαμηλό του 0,5% και τη διατήρηση του ύψους του προγράμματος αγορών ομολόγων της στις 375 δισ. λίρες.

Στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων βρέθηκαν οι τράπεζες, με την Bankia να χάνει 3,1% και την Banco Popolare να κλείνει τελικά στο -3,2%.

Στον αντίποδα, η Ryanair Holdings κέρδισε 7,9%, καθώς αύξησε για τρίτη συνεχόμενη φορά φέτος τις εκτιμήσεις της για τα κέρδη του 2014. Συγκεκριμένα, αύξησε κατά 7% τις εκτιμήσεις της για την κερδοφορία, η οποία θα κυμανθεί στο εύρος 750-770 εκατ. ευρώ.

Επίσης, θετικά κατά 1,4% έκλεισε και η EasyJet, μετά την ανακοίνωση ότι ο αριθμός επιβατών το Νοέμβριο αυξήθηκε κατά 2,2% σε σχέση με πέρυσι. Η άνοδος των αεροπορικών οδήγησε στα κέρδη και την τουριστική TUI Travel, η οποία βρέθηκε στο +4,1%.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.