Στην έγκαιρη αποπληρωμή του ΔΝΤ εστιάζει η ΕΚΤ

Εξασφαλισμένα είναι τα χρήματα για την δόση του ΔΝΤ της 5ης Ιουνίου, ύψους 305 εκατ. ευρώ και το μόνο που απομένει για να εκταμιευθούν είναι η έγκριση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών κ. Δημήτρη Μάρδα το πρωί της Παρασκευής.

Σημειώνεται πως η καταβολή των υποχρεώσεων της Ελλάδος προς το ΔΝΤ είναι άμεσα συνδεδεμένη με την απρόσκοπτη χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Αν και η ΕΚΤ δεν αναμένεται αύριο Τετάρτη να προχωρήσει σε αλλαγές που θα αποσταθεροποιήσουν το ήδη εύθραυστο κλίμα των διαπραγματεύσεων, π.χ. στο να απομειώσει πρόσθετα την αξία των ενεχύρων που χρησιμοποιούν οι ελληνικές τράπεζες για να λαμβάνουν ρευστότητα από τον έκτακτο μηχανισμό (ELA), ωστόσο ενδεχόμενη μη καταβολή δόσεως προς το ΔΝΤ θα άλλαζε άρδην τα δεδομένα.

Αν η Ελλάδα δεν καταβάλλει τα 305 εκατ. ευρώ στο ΔΝΤ, τότε στις 10 Ιουνίου η ΕΚΤ το πιθανότερο θα επιβάλλει κούρεμα στα ενέχυρα και θα παγώσει πλήρως τον ELA, που σήμερα ανέρχεται στα 80,2 δισ. ευρώ.

Σχετική προειδοποίηση απηύθυνε χθες το μέλος της διοίκησης της Ομοσπονδιακής Κεντρικής Τράπεζας της Γερμανίας κ. Αντρέας Ντόμπρετ, ο οποίος σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Bild ανέφερε πως «οι ελληνικές τράπεζες βρίσκονται στο παρά πέντε».

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.