Στο επίκεντρο του Ecofin ο Ενιαίος Μηχανισμός Εξυγίανσης Τραπεζών

Ζητήματα σχετικά με τον Ενιαίο Μηχανισμό Εξυγίανσης Τραπεζών (SRM), η επανεξέταση της στρατηγικής «Ευρώπη 2020» της ΕΕ, η φορολόγηση των τόκων καταθέσεων και η ατζέντα της ιταλικής προεδρίας θα εξετασθούν σήμερα Τρίτη στη συνεδρίαση του συμβουλίου υπουργών Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στο Ecofin , στο οποίο θα μετέχει και ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης, θα συζητηθούν ζητήματα σχετικά με τον Ενιαίο Μηχανισμό Εξυγίανσης των τραπεζών και συγκεκριμένα θέματα χρηματοδότησης και λεπτομέρειες για τις εισφορές των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, οι οποίες θα συλλεχθούν από τις εθνικές αρχές εξυγίανσης, με σκοπό τη σταδιακή αμοιβαιοποίηση των πόρων του ταμείου σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Η αμοιβαιοποίηση των ποσών που προέρχονται από τις εισφορές των τραπεζών διέπεται από τους όρους και τις διατάξεις της σχετικής διακυβερνητικής συμφωνίας των κρατών-μελών που συμμετέχουν στον Ενιαίο Μηχανισμό Εξυγίανσης.

Η διαδικασία υπογραφής διακυβερνητικής συμφωνίας προκρίθηκε επειδή η μεταφορά των εισφορών και η συνεπαγόμενη αμοιβαιοποίηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο δεν προβλέπονται από το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η εν λόγω πρόβλεψη στο πλαίσιο του Ενιαίου Μηχανισμού Εξυγίανσης εξασφαλίζει τη λειτουργικότητα του ταμείου και έχει ευρύτερη σημασία για την αποτελεσματικότητα της εξυγίανσης τραπεζών σε επίπεδο Ένωσης.

Από το in.gr και τον Θ.Κ.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.