Στο στόχαστρο της τρόικας οι καθυστερήσεις στις αποκρατικοποιήσεις

Δικαστικές αποφάσεις, η γραφειοκρατία των Βρυξελλών, λάθη και παραλείψεις που εντοπίζει το Ελεγκτικό Συνέδριο, αλλά και καθυστερήσεις με υπαιτιότητα του ίδιου του Ταμείου Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) καθιστούν αμφίβολη την επίτευξη του αναθεωρημένου στόχου για έσοδα 1,5 δισ. ευρώ από τις αποκρατικοποιήσεις το 2014.

Το θέμα απασχόλησε τη χθεσινή συνάντηση του Αντώνη Σαμαρά και του Ευάγγελου Βενιζέλου με τον Γκίκα Χαρδούβελη στο Μέγαρο Μαξίμου, ενώ αναμένεται σήμερα Παρασκευή να απασχολήσει και τις συναντήσεις των επικεφαλής της τρόικας με την ηγεσία του ΤΑΙΠΕΔ.

Η Κυβέρνηση προσδοκά περισσότερα έσοδα από τις ιδιωτικοποιήσεις , καθώς η πορεία τους είναι άμεσα συνυφασμένη με την βιωσιμότητα του χρέους και τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας. Πιο απλά όσο λιγότερα έσοδα εισπράττονται από το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων τόσο περισσότερα κεφάλαια θα πρέπει να αναζητήσει η Ελλάδα είτε από τις αγορές είτε από τους εταίρους της.

Μέχρι στιγμής το 2014 έχουν αντληθεί από το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου έσοδα 500 εκατ. ευρώ , όταν ο ετήσιος στόχος είναι 1,5 δισ. ευρώ και ο στόχος του 2015 ανέρχεται στο επίπεδο των 2,3 δισ. ευρώ.Συνολικά μέχρι το 2016 το ΤΑΙΠΕΔ πρέπει να συγκεντρώσει περί τα 9,6 δισ. ευρώ.

Τα project του ΤΑΙΠΕΔ που έχουν καθυστερήσει σχετίζονται με το ΔΕΣΦΑ, τα περιφερειακά αεροδρόμια και τα λιμάνια. Αλλά για τις καθυστερήσεις αυτές δεν ευθύνεται μόνον η ελληνική πλευρά, αλλά και οι Βρυξέλλες. Οι παρεμβάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη διαδικασία των αποκρατικοποιήσεων, καθυστέρησαν τη συμφωνία για τον ΔΕΣΦΑ που είχε «κλείσει» από τον Δεκέμβριο του 2013, την αποκρατικοποίηση του ΟΛΠ, ενώ φαίνεται πως τορπιλίζουν και το θέμα του ΟΣΕ, καθώς η εκκρεμότητα των κρατικών ενισχύσεων δεν έχει λυθεί ακόμη.

Σε κάθε περίπτωση το πλέον «ώριμο» έργο του ΤΑΙΠΕΔ είναι ο Οργανισμός Λιμένα Πειραιά και η πώληση του 67% του ΟΛΠ. Ωστόσο, παρότι ο φιλικός διακανονισμός ΣΕΠ (COSCO) – ΟΛΠ εγκρίθηκε από το Ελεγκτικό Συνέδριο, η συμφωνία πρέπει να κυρωθεί και από τη Βουλή.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.